Navštivte náš pouťový zámek hrůzy Disturbia!

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 9. 2007 0:00
Jak lapit teenagery remakem Hitchcocka

Recenze - Jedenadvacetiletý Shia LaBeouf se za vydatné podpory Stevena Spielberga stal novým filmovým idolem. Po sérii méně viditelných snímků ho mocný ochránce vytáhl do velkorozpočtových Transformers a po Disturbii ho nečeká nic menšího než návrat kultovního archeologa ve snímku Indiana Jones a Království křišťálové lebky.

I Disturbia, stejně jako Transformers, vznikla pod Spielbergovým producentským vedením, jen se fešný mladík tentokrát nepostaví hordě mimozemských autozločinců, ale podezřelému sousedovi.

Vydařený název si pohrává se spojením slova disturb, tedy rušit, a suburbia, tedy typické předměstí, kde bydlí hlavní hrdina Kale. A jak divák dávno ví, pod vší tou ospalou atmosférou občas vybublá něco velmi překvapivého.

Kale je po smrti otce poněkud nezvladatelný, ale jinak docela sympatický fracek.  Za útok na učitele španělštiny mu soud napaří domácí vězení po celé prázdniny a zatímco spolužáci se vyvalují na plážích, Kale hraje počítačové hry, kouká na televizi, užírá se nudou a zkouší, jak daleko od domu si může dovolit zajít s elektronickým náramkem, aniž přijedou policisté.

Pak ovšem zjistí, že za oknem se dějí zajímavější věci: na jedné straně se pravidelně opaluje krásná nová sousedka Ashley, na druhé bydlí podezřelý chlápek, který dělá opravdu podezřelé věci.

Disturbia: Carrie-Anne Moss
Disturbia: Carrie-Anne Moss | Foto: Bontonfilm

Kaleův voyerismus je docela zajímavý, byť nijak objevný motiv, stejně jako důmyslné kontrolní zařízení. Nechybí ani obvyklé ingredience: praštěný kámoš i sexy kráska. Ta má další bod za zálibu v "tlustých knihách" - která Kalea upoutá skoro stejně jako její zjev. Spolu s nimi se Kale pustí do pátrání, co se skutečně děje v sousedově domě.

Škoda, že film přichází na podzim. Je to klasický letní trhák a s Transformery nemá společnou jen hlavní hvězdu. Cílí na mladší publikum a přes jistou hormonální tupost a permanentní nelogičnost je vlastně neskutečně zábavný - záměrně i nezáměrně.

Podle věku si každý svým způsobem užije polopatické dialogy i nelogické situace a scenáristické naschvály: Kaleova matka samozřejmě víc věří podezřelému sousedovi a televize mu usilovně cpe do hlavy podrobnosti tajemného únosu neznámé dívky.

Disturbia
Disturbia | Foto: Bontonfilm

Nemluvě o tom, že když Kale s kamarády šmíruje souseda, činí tak z pokoje plného rozsvícených lamp - které pro jistotu svítí v sousedově domě, aby nenechaly mladičké voyery na pochybách, že se tu možná opravdu děje něco nekalého.

Marketingově je to vyvedený kousek: nepokrytě cituje Hitchcockovo Okno do dvora, ale přetavuje ho do teenagerské podívané. A férově to přiznává. Nejde tu jen o vysvětlení záhady, minimálně stejně důležitý je dostatek prostoru pro pubertální nicnedělání i hodně lekaček, které mladíkům v kinech vženou jejich společnice do náruče. Všechno je to náležitě barevné a člověk může kdykoli z toho pouťového zámku hrůzy vylézt s pocitem, že o nic nejde. 

V souvislosti s cílovou skupinou je zajímavý i motiv ohrožení hrdinovy matky. Mise na její záchranu je jedním z nejdojemnějších a zároveň nejděsivějších momentů - tím spíš, že ji ztvárnila Carrie Anne-Mossová.

Disturbia: David Morse
Disturbia: David Morse | Foto: Bontonfilm

V roli podezřelého souseda je patřičně slizký David Morse. U mladšího ansámblu v čele s LaBeoufem stačí standardní výkony a vizáž sympatických kluků a holek odvedle.

Děj se sice vyvíjí v předvídatelných kolejích a moc klacků jim pod nohy nehází. Přesto diváky vývoj situace občas překvapí a vystupňuje zvědavost. Události vyvrcholí napínavou misí se zahradnickými nůžkami do sousedova domu, která konečně může potvrdit či vyvrátit podezření naší trojice.

V té chvíli se legrace definitivně přetaví ve slušně rozjetý psychothriller, kterému nesmělé volání "Mami?" jen dodává na děsivosti.  V té chvíli už teenageři budou mít své společnice téměř jisté. Ve světě už za tohle potěšení dali přes sto milionů dolarů.

Disturbia, USA 2007. Scénář Christopher Landon, Carl Ellsworth, režie D. J. Caruso, hudba Geoff Zanelli, hrají Shia LaBeouf, Carrie-Anne Moss, David Morse, Matt Craven a další. 104 minut, distribuce Bontonfilm.

 

 

Právě se děje

Další zprávy