Návrhář helem ze Star Wars vrací úder Lucasovu impériu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 7. 2011 13:14
Britský soud rozhodl, že je může vyrábět pro fanoušky
Foto: Reuters

Londýn - Britský návrhář rekvizit Andrew Ainsworth, který vyrábí kopie helem imperiálních vojáků ze ságy Hvězdné války, vyhrál ve středu v Londýně soudní bitvu s režisérem Georgem Lucasem, jenž ho v roce 2008 obvinil z porušení autorských práv. Nejvyšší soud rozhodl, že na tyto repliky se nevztahují autorská práva, neboť nejde o uměleckou práci.

Nicméně soud připustil, že režisérova autorská práva byla porušena ve Spojených státech. Soudci proto konstatovali, že dvaašedesátiletý Andrew Ainsworth může pokračovat v práci na těchto helmách ve svém studiu ve Twickenhamu, jihozápadně od Londýna, ale nesmí je vyvážet do USA.

Návrhář prohlásil, že je hrdý na britský právní systém. Soudní rozhodnutí přirovnal k výhře Davida nad Goliášem, a to v případě oprávněného postoje "slabšího". "Pokud existuje nějaká moc, tak stála posledních pět let při mně," uvedl Ainsworth.

Výtvarník vyrobil většinu helem pro původní Hvězdné války a používá originální formy a nástroje pro výrobu kopií pro fanoušky. "Nevyvážíme je do USA, takže to se nás netýká. Vyvážíme je jinam: do Austrálie, Singapuru, do této části světa," vysvětlil tvůrce.

Britské soudy, odvolací a nejvyšší, rozhodly v Ainsworthův prospěch v případu sporu s Lucasovou produkční společností Lucasfilm, která ho úspěšně zažalovala ve Spojených státech o 20 milionů dolarů, než se právní bitva přesunula do Británie.

Po středečním rozhodnutí se ale společnost Lucasfilm rozhodla dál pokračovat v obraně svých majetkových práv. Ve svém prohlášení uvedla, že hodlá chránit svoje práva duševního vlastnictví spojená s Hvězdnými válkami v Británii i po celém světě všemi dostupnými prostředky - včetně autorského práva, obchodní značky, designových patentů a další ochrany v souladu se zákonem.

Zároveň Lucasfilm podpořil současné snahy britské vlády k modernizaci zákonů týkajících se autorského práva a designových práv. Nechal se zároveň slyšet, že filmové rekvizity jsou zákonem chráněny snad v každé jiné zemi na světě, jak citovala prohlášení společnosti agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy