Natoč Transformers, shrábni největší balík v Hollywoodu

Kamil Fila Kamil Fila, kf
9. 2. 2010 8:00
Loni vydělali nejvíc Michael Bay a Steven Spielberg
Foto: archiv

Los Angeles - There is no business like showbusiness, jak se říká v Hollywoodu. Továrna na filmy se ráda prezentuje jako místo, kde se točí hodně peněz, ale v porovnání s jinými průmyslovými odvětvími jde spíš o drobné. Nicméně, filmy se globálně promítají po celém světě a vliv mají.

I proto je zajímavé zjistit, kolik někteří tvůrci vydělávají. Samozřejmě nejvíce si odnášejí producenti, resp. režiséři, kteří umějí „udělat hit" a zároveň jsou sami sobě producenti. Výsledky zjišťoval časopis Vanity Fair (příznačný titul Veletrh marnosti), jenž do žebříčku zařadil pouze lidi, kteří působí tvůrčím způsobem v kinematografii, tedy producenty, režiséry a filmové hvězdy.

Foto: Falcon

Nejsou v něm mediální magnáti nebo lidé, které primárně živí televizní tvorba. Informace o výdělcích časopis čerpal od agentů celebrit, právníků a představitelů filmových studií; v potaz bral i údaje uvedené v oficiálních filmových hitparádách.

Podle údajů Vanity Fair si loni na nejvíce peněz mezi Hollywooďany přišel Michael Bay, který režíroval a produkoval velehit Transformers: Pomsta padlých. Dále ještě produkoval několik hororů pro teenagery: Pátek třináctého, Nenarození a Jezdci Apokalypsy. Celkem to dává zhruba 125 milionů osobního zisku.

Druhé místo má s 85 miliony Steven Spielberg. Ten přitom jen spoluprodukoval Transformery 2  a těžil z prodeje DVD svých starších akvizic. Jeho druhý producentský počin, horor Pevné pouto, patří spíš do sféry propadáků.

Foto: Reuters

Třetí místo patří Rolandu Emmerichovi, který dobře vsadil na přitažlivost konce světa se svým katastrofickým velkofilmem 2012: na utracení 70 milionů mu ale podle vlastní (a údajně i mayské) předpovědi už moc času nezbývá.

Čtvrtý je James Cameron, který si díky Avatarovi jen během dvou týdnů v prosinci přišel na 50 milionů dolarů. Příští rok s nejvyšší pravděpodobností bude na prvním místě se sumou, vedle níž bude Bay vypadat jako chudý příbuzný.

Překvapením je páté místo režiséra a producenta Todda Phillipse, jemuž obhroublá inteligentní komedie Pařba v Las Vegas vynesl 44 milionů dolarů.

Prvním hercem v žebříčku je na šestém místě britský mladík Daniel Radcliffe, který díky roli Harryho Pottera loni podle odhadů vydělal 41 milionů dolarů.

Foto: archiv

Má tedy zjevně lépe podepsanou smlouvu než jeho kolegové, byť jeho filmová partnerka, představitelka Hermiony Emma Watsonová byla s 30 miliony v loňském roce nejlépe vydělávající herečkou. kromě ní je v první dvacítce z žen už jen Cameron Diazová, která skončila s 27 miliony dolarů.

Do první desítky se ještě dostali herci Ben Stiller (40 milipnů) a Tom Hanks (36). Stiller si své peníze odtrpěl v nepovedené fantaskní komedii Noc v muzeu 2, Hanks se pronudil Anděly a démony. Je až pozoruhodné, že ti nejvíce vydělávající herci vypadají ve svých rolích dosti otráveně.

Desítku nejlépe vydělávajících hollywoodských filmařů uzavírají  režisér a producent Jeffrey Jacob Abrams a „pouhý" producent Jerry Bruckheimer.

Foto: Aktuálně.cz

J.J. Abrams si díky svému celovečernímu Star Treku polepšíl o 36 milionů dolarů. Další peníze ještě těží ze seriálů Ztraceni a Fringe; ty ovšem do žebříčku započítány nejsou.

„Chudě" pak proto vypadá i Jerry Bruckheimer, který produkoval komedii Báječný svět shopaholiců a dětský film s animovanými morčaty G-Force. Největší peníze mu totiž přinášejí seriály CSI (Kriminálka Las Vegas a spol), Eleventh Hour, Beze stopy, Dark Blue, The Amazing Race, The Forgotten a Cold Case.

Na letošek má však superpracovitý Bruckheimer nachystaný i útok na kina: Prince z Persie a napřesrok další Piráty z Karibiku.

 

Právě se děje

Další zprávy