Natalie Portman točí v Jeruzalémě. A čelí protestům

Kultura Kultura
13. 2. 2014 8:33
Herečka Natalie Portman přijela do Jeruzaléma točit svůj režijní debut podle knihy Amose Oze Příběh o lásce a tmě. Proti natáčení protestují ultraortodoxní obyvatelé města.
Natalie Portman ve filmu Thor: Temný svět.
Natalie Portman ve filmu Thor: Temný svět. | Foto: Aktuálně.cz

Jeruzalém, Praha - Oscarová herečka Natalie Portman čelí nařčení z vměšování do záležitostí ultraortodoxní komunity v Jeruzalémě, kam přijela natáčet svůj režijní debut Příběh o lásce a tmě, který vzniká podle stejnojmenné knižní předlohy izraelského spisovatele Amose Oze.

Knižní předloha byla přeložena do osmadvaceti jazyků včetně češtiny (Paseka, 2009) a po celém světě se prodalo milion výtisků.

Amos Oz.
Amos Oz. | Foto: Profimédia

Oz se v knize vrací ke svému dětství. Jeho rodina přišla do Palestiny z východní Evropy, Oz se narodil v roce 1939 v Jeruzalémě. Když mu bylo patnáct zpřetrhal s rodinou vazby a odešel do kibucu, kde strávil třicet let života. O rodičích a dětství promluvil poprvé právě prostřednictvím knihy Příběh o lásce a tmě. Nejde ovšem o Ozovu autobiografii, protože více prostoru je věnováno vylíčení společenské atmosféry prvních let státu Izrael a tedy zejména počátkům izraelsko-palestinského konfliktu.

Také Natalie Portman se narodila v Jeruzalémě v židovské rodině, otec byl Izraelec, matka Američanka.

Vyžeňte vetřelce!

Ultra-ortodoxní obyvatelé čtvrti Nahlaot protestují proti natáčení a obrátili se proto s protestem na náměstkyni primátora Rachel Azariu. Žádají zákaz natáčení ve své čtvrti.

Ultraortodoxní Židé v Jeruzalémě.
Ultraortodoxní Židé v Jeruzalémě. | Foto: Reuters

"Natáčet se má na několika důležitých místech u dynagog a ješiv. Žádáme nejdříve prozkoumání, zda snímek nebude pro některé lidi urážlivý," stojí mimo jiné v dopisu, který dále trvá na tom, že úřady o příjezdu filmového štábu obyvatele dostatečně neinformovaly.

V ulicích se už objevily graffiti, které hlásají, že Portmanové film je "cizí invazí".

Úřady zatím zareagovaly tím, že vyzvaly celý štáb ke střídmému oblékání a rozvahu při jednání s místními náboženskými skupinami.

"Ve městě je permanentní napětí," řekla Azaria . "Jeruzalém je ale pro filmaře přitažlivý svou jedinečnou atmosférou i architekturou a doufám, že právě štáb Natalie Portman a uklidnění vztahů ve čtvrti Nahlaot přispějí k tomu, že do města zamíří i další filmaři."

Natalie Portman získala od jeruzalémské radnice dotaci 1,6 milionů šekelů (asi 9,2 milionů korun) za propagaci města.

Izraelský tisk hlásí, že i přes problémy štáb pracuje a natáčí scény se školáky oblečenými v tradičních dobových oděvech.

Natalie Portman opustila Izrael ve třech letech, ve svém filmu bude i hrát a mluvit hebrejsky.

 

Právě se děje

Další zprávy