Naštěstí spolu neletěli. Vítězem festivalu Serial Killer je ruský Let

ČTK ČTK
26. 9. 2020 21:01
Třetí ročník brněnského televizního festivalu Serial Killer vyhrál ruský seriál Let. Nejlepším webovým seriálem se stala česká Terapie sdílením, která teprve bude mít premiéru.
Let vypráví o šesti postavách, které spolu naštěstí neletěly letadlem.
Let vypráví o šesti postavách, které spolu naštěstí neletěly letadlem. | Foto: www.serialkiller.tv

Pořadatelé letos akci z velké části uskutečnili jen on-line. Veřejné projekce, včetně sobotního vyhlášení vítězů, hostilo Divadlo Husa na provázku. Přehlídka končí v neděli, do té doby jsou jednotlivé seriály k vidění zdarma na webu Dafilms.cz, divákům se stačí jen registrovat.

Let uspěl v hlavní kategorii mezi díly ze střední a východní Evropy. Vypráví o šestici lidí, které zdánlivě spojuje pouze práce v jedné firmě. Když však spadne letadlo, do něhož měli všichni nastoupit, leccos se pro ně změní. Seriál pak každou epizodu vypráví z jiného úhlu pohledu.

Seriál Let napsal a natočil Pjotr Todorovskij. | Video: www.serialkiller.tv

Cynický alkoholik unavený životem nebo žena uvězněná v domácnosti najednou zjišťují, že nevedli život, jaký si vysnili. A tak se všech šest protagonistů rozhodne vzít osud do svých rukou. Seriál napsal a natočil Pjotr Todorovskij.

Čestné uznání od poroty obdržel estonský špionážní thriller Zrádce. Inspirovaly jej skutečné incidenty mezi ruskými a estonskými tajnými službami, k nimž docházelo v době, kdy se Estonsko stalo členem NATO.

Laureátem ceny Progressive Killer pro pokrokovou osobnost televizní tvorby s vlastní vizí a celoevropským přesahem je režisér Viktor Tauš. Diváci ho mohou znát například coby tvůrce televizních sérií Modré stíny, Vodníka oceněného Českým lvem či Zrádců, s nimiž se festivalu zúčastnil vloni.

Nejlepším webovým seriálem se stala česká Terapie sdílením. Osmidílná novinka, která vychází ze stejnojmenného projektu Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, uspěla v konkurenci nejnovější tvorby z Francie, Japonska nebo Finska.

On-line premiéru plánuje internetová televize Mall.tv na 18. října. Seriál natočila Johana Ožvold.

Terapie sdílením má podtitul O esemeskách a lidech. Geislerová s Bakošovou na sociálních sítích shromažďují a zveřejňují autentické konverzace párů, které se rozchází na dálku, přes SMS zprávu nebo Messenger.

"Hlavní roli v seriálu hrají esemesky. Vybrali jsme vždycky jednu zprávu, která Ester a Josefíně přišla na Instagramu, a tu rozvinuli do fiktivního příběhu. S pěti mladými a talentovanými režiséry se nám tak podařilo natočit osm uzavřených příběhů," říká Milan Kuchynka, producent hrané tvorby Mall.tv.

Program letošního ročníku byl podle dramaturgyně Táni Zabloudilové rozdělený do několika kategorií. Sekce Mezinárodní panorama představila seriály převážně ze západní Evropy. Zastoupeny v ní byly zvláště politická dramata a rekonstrukce zločinů.

Porota o vítězi soutěžní sekce vzhledem k pandemii koronaviru rozhodovala on-line. Mezi porotci byli bývalý šéf dramatické tvorby britské televize Channel 4 Peter Ansorge nebo spolupracovnice Larse Von Triera, producentka Vinca Wiedemannová.

Pořadatelé letos věnovali zvláštní pozornost dílům z Velké Británie. "V době po brexitu je zdejší společnost výrazně rozdělená a televizní autoři propast mezi Brity tematizují s citlivostí britské sociálně-realistické filmové školy," uvedla dramaturgyně Zabloudilová. V sekci Focus tak byly k vidění britské seriály jako Back to Life nebo The Nest.

Chceme zabíjet předsudky o východní Evropě, Česko by mohlo konkurovat televiznímu Západu, míní šéfka festivalu Serial Killer. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy