Nasadí Warneři Potterovi jen 3D růžové brýle?

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
13. 3. 2010 9:30
Studio stále neřeklo, jak docílí třetího rozměru
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Warner Bros tak dlouho závistivě sledovali stoupající tržby Avatara od studia Fox, až se zřejmě na poslední chvíli se rozhodli, že své nadcházející trháky „dovybaví" ještě jedním rozměrem.

Žádné původní zprávy přitom nenaznačovaly, že by snímky měly být trojrozměrné. Po řadě útržkovitých informací a spekulací však nyní sami Warneři potvrdili, že remake klasické fantasy Souboj titánů i dvoudílný závěr potterovské série se v postprodukci předělávají do 3D.

Foto: Aktuálně.cz

Titáni přijdou do kin 2. dubna, Harry Potter má na to přece jen víc času. První díl se objeví 19. listopadu 2010, definitivní završení série bude mít premiéru 15. července 2011.

11 procent globálních tržeb

Nejsou to ale jediné warnerovské 3D snímky. Trojrozměrná by oproti původním plánům měla být i adaptace komiksu The Green Lantern, která přijde do kin už v létě, nebo akční fantasy Sucker Punch plánovaná na rok 2011.

Warneři už dřív oficiálně řekli, že mění globální strategii distribuce a zvýší počet 3D filmů. A za pravdu jim nyní dávají nově zveřejněné statistiky.

Celosvětové tržby z kin loni přes ekonomickou krizi vzrostly o 7,6 procenta na 29,9 miliardy dolarů a počet digitálních 3D pláten se loni ztrojnásobil na číslo 8 989, tedy asi 6 procent z celkového počtu sálů.

Foto: Warner Bros

Podle údajů The Motion Picture Association of America, která reprezentuje velká hollywoodská studia, bylo loni natočeno dvacet 3D filmů. To jsou sice 4 procenta z celkového počtu snímků vyrobených v Severní Americe, ale přitom zajistily studiím 11 procent z globálních tržeb. 

Vstupenky na 3D filmy jsou totiž logicky dražší (v USA je to průměrně o 3,5 dolaru). Velký rozmach čeká 3D formát v Asii a Pacifiku včetně Číny - což jsou regiony, kde už teď rostou příjmy z kin nejrychleji.

Věc má ale háček: Warneři doposud neodkryli žádné technické podrobnosti a proces předělávky tak vyvolává spoustu otázek.

V reálném „mudlovském" světě

Už dřív se objevila informace, že Warneři poslali natočený materiál Titánů do externí firmy, jež by se měla postarat o konverzi. Studio pak upřesnilo, že je to firma, která pracovala i na 3D sci-fi  Avatar.

Zprávu o 3D konverzi uvedlo zasvěcené periodikum Hollywood Reporter s tím, že náklady na tuto technologii se snižují a že by úpravy každého snímku neměly přijít na více než 5 milionů dolarů.

Foto: Warner Bros

Což se ale zdálo podezřele málo a hned se rozjela vlna spekulací, co se za takové peníze dá pořídit. Další náklady, rovněž asi 5 milionů, by si prý vyžádala výroba dostatečného množství brýlí, jež by byly rozdávány před projekcemi.

Současná polarizační metoda totiž potřebuje, aby se pomocí brýlí divákům složil výsledný plastický obraz ze dvou natočených dvourozměrných obrazů, jež jsou od sebe trochu posunuty, tak jako je posunuté vidění každého jednotlivého oka.

Plány na předělání Příběhu Titánů tolik nepřekvapí - nový snímek je určený milovníkům akce a odehrává se v „mytologické", tedy trikové krajině. Jiné je to s Harry Potterem: i když série obsahuje hodně trikových scén a kouzel, pořád je (třeba na rozdíl od Avatara)  velká část děje situována v reálném „mudlovském" světě.

Základním předpokladem každopádně je, aby byl celý film natáčen na dvě kamery. Prakticky vzato: každý záběr točen na dvě kamery s lehkým posunem ohniska. Pokud by tedy scéna vyžadovala konvenčně tři kamery jako u mnoha akčních snímků, jejich počet a množství materiálu se tu zdvojnásobí.

Tajné natáčení a rozvoj technologií

Foto: Disney

Pokud toto tvůrci Souboje titánů a Harryho Pottera neprovedli minimálně jako jakousi záložní variantu nebo už "tajně" netočili do 3D foroty, musel nastat zásadní problém, jak docílit přesvědčivého trojrozměrného dojmu.

Souboj titánů má i tu výhodu, že je z velké části natočen před zeleným plátnem a pozadí jsou většinou počítačově dodělaná. Bohužel herci by zůstali „placatí" a vypadali by jako z kartonu. Jistou záchranou by mohlo být, pokud herci byli natočeni ve statických pozicích pohyblivou kamerou, která by je obkroužila.

Ale i tak je prakticky nemožné dopočítat za současného rozvoje technologie model v pohybu. Software, který by ke konverzi využil statické 3D modely herců, podle dostupných zpráv neexistuje v takovém stupni použitelnosti, aby se jím automatizovaně "prohnal" celovečerní film, stálo to do pěti milionů a jedno políčko se počítalo méně než hodinu.

Pokud studio přesto podobnou technologii použilo, pak je vysoce pravděpodobné, že výše sumy, která unikla na veřejnost, je zavádějícím způsobem podhodnocená minimálně o jeden řád.

Foto: archiv

Podle vágních formulací studia je ale pořád možné i to, že Harry Potter nebude plně 3D, tedy že toto zobrazení vystoupí na diváky jen v několika sekvencích. Už šestka s podtitulem Princ dvojí krve měla krátkou část ve 3D: honička na košťatech byla k dispozici v síti kin IMAX.

Růžové 3D brýle

Není ani jasné, zda studio vůbec získalo ke konverzi oficiální posvěcení autorky předlohy a perfekcionistky J. K. Rowlingové; ta si přitom vynucuje u filmů vysokou kontrolu. I proto není příliš pravděpodobné, že by byl poslední Potter byl jen jakési "kvazi 3D" a tato nálepka by sloužila pouze coby marketingový nástroj.

Potter je dost silná značka na to, aby takto riskoval pověst. I ve 2D vydělalo dosavadních šest filmů jen v kinech přes 4,5 miliardy dolarů.

Spiderman 3
Spiderman 3 | Foto: Reuters

Na druhé straně můžou plány Warnerů uvádět 3D filmy v normálních kinech narážet i na to, že jich je stále příliš málo vybaveno pokročilými projektory. I proto se Titánům posouvala premiéra z března na duben, aby termín kapacitně a marketingově nekolidoval s novým 3D hitem, Alenkou v říši divů od Tima Burtona.

V květnu do kin přijde Toy Story 3D, zároveň byly do tří dimenzí převedeny oba starší díly. Pro 3D projekci se nyní ve stádiu příprav rozhoduje stále více velkorozpočtových snímků. Třetí rozměr restart comicsového Spider-Mana, dokonce se prý uvažuje i o dalším díle Jamese Bonda.  Brzy začne natáčení adaptace online hry World of Warcraft.

Kupříkladu jeden z velkých kinořetezců Cinemaworld loni promítal 3D filmů, letos jich plánuje minimálně osmnáct. A 3D horečka stále nabírá na intenzitě: i proslulý režisér pornofilmů Tinto Brass nedávno prohlásil, že chce své nejslavnější dílo, Caligulu, přetočit znovu ve 3D. Začít má již v květnu.

Zároveň je jasné, že plnohodnotné 3D natáčení a následná postprodukce násobně zvyšují nároky a náklady a že se tedy vyplatí jen u zaručeně ziskových hitů. Představa, že skoro každý film bude mít brzy vypiplaný třetí rozměr, který navíc bude i základem pro vyprávění příběhu, je spíš budoucnost viděná přes růžové 3D brýle.

 

Právě se děje

Další zprávy