Národní muzeum dočasně obehnal plot, pokračuje tam natáčení filmu The Gray Man

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 7. 2021 11:50
Kromě jiných míst také u nové budovy Národního muzea v centru Prahy pokračuje natáčení snímku The Gray Man z produkce Netflixu. Štáb, který v metropoli působí druhým týdnem, kvůli scéně postavil plot z jižní strany budovy bývalého Federálního shromáždění. Produkční společnost na místě chystala i natáčení z dronu.

Natáčení, jež potrvá do neděle, způsobilo uzavírky a omezení. Týkala se například Čechova mostu, oblasti kolem Rudolfina či Pařížské ulice. Městská hromadná doprava nejezdila kolem budovy Právnické fakulty, produkce ovlivnila také okolí náměstí Republiky. Filmaři dále točili v Karlíně nebo na bohnickém sídlišti. V Praze 7 byla o prodlouženém víkendu uzavřena rušná holešovická ulice Dukelských hrdinů. Kvůli četnosti záborů zřídila Městská část Praha 1 zvláštní web pro občany.

Kulisy, které vyrostly před pražským Rudolfinem, se zalíbily pirátskému primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi. "Jsem z nich opravdu nadšený. Zjišťujeme s náměstkem Petrem Hlaváčkem možnosti, jestli by nebylo možné ponechat je na místě alespoň ještě chvíli i po natáčení filmu jako zpestření před plánovanou rekonstrukcí celého prostoru," napsal primátor na Facebook. Hlaváček je zastupitelem klubu Spojené síly pro Prahu.

The Gray Man je podle Netflixu s rozpočtem 200 milionů dolarů, v přepočtu 4,3 miliardy korun, nejdražším snímkem v historii firmy. Akční thriller vzniká podle stejnojmenného knižního bestselleru Marka Greaneyho z roku 2009, hlavní role v něm ztvární Američané Chris Evans a Ryan Gosling.

Část děje se odehrává v Praze, která se tak ve filmu objeví přiznaně. "Ve filmovém světě se tak hraje v Rudolfinu Rusalka, na náměstíčku je vybouraná dodávka k zapůjčení a filmoví hrdinové si mohou dojít na kafe do kavárny Jágr," napsal Hřib. To představuje rozdíl oproti některým dřívějším hollywoodským produkcím, kdy pražské scenérie zastupovaly cizí země, nejčastěji Rusko.

Nyní vznikající scéna u Národního muzea se naopak pravděpodobně má odehrávat v německy mluvící zemi. Na provizorním plotu, uprostřed něhož je brána se závorou, byly umístěny nápisy v němčině. Nápis ve stejném jazyce na nedaleké provizorní budově uváděl "parkoviště pro zaměstnance, severní vstup".

Zahraniční poznávací značky chystala produkce na místě a umisťovala je také na vozy, které se ve scéně objeví.

Česká metropole je u zahraničních filmařů poměrně populární. Nedávno se v Praze objevil herec Adam Sandler, který bude hvězdou celovečerního filmu Netflixu podle knihy Kosmonaut z Čech (Spaceman of Bohemia) od Jaroslava Kalfaře. Do Prahy se vrátil i Orlando Bloom, aby tu natočil druhou řadu seriálu Carnival Row z produkce Amazonu.

Dříve se v Praze točily například akční thrillery Mission: Impossible a Agent bez minulosti, komiksový Hellboy nebo bondovka Casino Royale.

Rekordním byl pro český filmový průmysl rok 2019, kdy podle Státního fondu kinematografie díky systému pobídek přiteklo do České republiky devět miliard korun zahraničních investic.

Pro opětovný příliv zahraničních štábů by ale podle zástupců fondu bylo potřeba stejně jako v roce 2019 navýšit rozpočet systému pobídek z 800 milionů korun alespoň o dalších 500 milionů. Objem loňských investic zatím fond kvůli situaci s pandemií nezná.

 

Právě se děje

Další zprávy