Narnie sesadila Iron Mana, ale hlavní bitvu nevyhrála

Kamil Fila Kamil Fila
19. 5. 2008 16:00
Druhý díl fantasy má první místo, ale ne obří tržby

Los Angeles - Kde jsou ty časy, kdy hlavním hitům roku stačilo 50 milionů za první víkend? Ve chvíli, kdy se produkční náklady přehoupnou přes 200 milionů, studio chce zákonitě atakovat hranici 100 milionů za čtyři dny.

Druhý díl dlouho očekávaných Letopisů Narnie utržil od čtvrtka do neděle 56,6 milionu dolarů. Což je ovšem částka, kterou studio Disney mohlo zhruba investovat do reklamní kampaně v posledních týdnech. Alespoň takové sumy bývají obvyklé.

První díl, jenž byl o něco levnější a vstupoval na kolbiště coby neozkoušená značka, měl otvírací víkend na 65,5 milionech. Nyní by tedy "otvírák" měl být ještě silnější, jenže není.

Narnie zkrátka trochu utrpěla tím, že od uvedení prvního dílu uběhly tři roky. Pán Prstenů se natočil najednou, a pak byl dávkován každý rok před Vánocemi, u Harryho Pottera se stíhá každý díl aspoň co dva roky.

Letopisy Narnie
Letopisy Narnie | Foto: Falcon a.s.
Čtěte také:
Do kin vstoupila druhá Narnie. I s Lejlou Abbasovou
Iron Man klame kostýmem: uvnitř pracuje vtipný mozek
Speed Racer je fašistický pop-art na tripu

Jenže producenti Narnie zaváhali. Druhý film chtěli uvést už loni, ale z nevyjasněných důvodů tak neučinili. Snad kvůli příliš mnoha jiným fantasy v kinech - Zlatému kompasu, Hvězdnému prachu, Eragonovi a dalším.

Křesťanskou tematikou prosycená sága tudíž nestihla Vánoční trh a ani se jí nepodařilo propojit s časem Velikonoc. Přece jen je to alegorie, ne přímo film o Kristovi a nikoho tu taky nebičují do krve.

Navíc je tu problém: režisér prvních dvou dílů animovaného Shreka, Andrew Adamson, jako by neuměl zacházet s živými herci.

Děti z prvního dílu, které opět vstoupí do kouzelného světa Narnie, prý působí v příběhu až nadbytečně - nejlépe hrají dva trpaslíci a jinak jsou tu jen digitální zvířata.

Letopisy Narnie
Letopisy Narnie | Foto: Falcon a.s.

Adamsonovi se asi nebudou moc příjemně číst americké recenze, kde mu vytýkají monotónnost a průměrnost, kdy se jde jen z bitvy do bitvy.

"Může to být asi nejnásilnější dětský snímek, jaký byl kdy udělán -  s počtem mrtvol, na nějž by byl hrdý i  Stalin," napsal kritik Tom Long a zakončil svou recenzi slovy: "Ale nevyvolá ve vás jedinou pořádnou emoci a myšlenku, snad jen vzpomínku na to, jak moc dobrý byl Pán prstenů."

Steven Rhodes zase definuje Narnii jako druh filmu, který je zkrátka ve všem už "příliš". Příliš dlouhý, příliš pomalý, příliš temný, příliš matoucí, příliš uhlazený, nemastný a neslaný. Skutečná filmová magie - možnost okouzlení vyprávěním - tu prý chybí.

Je ovšem třeba doplnit, že 70 procent kritiků v Americe dopřálo Narnii alespoň shovívavé či mírně nadprůměrné recenze. Nadšení se nekoná, ale zhnusení toho typu, kdy před lety jedna česká kritička napsala, že se při promítání pozvraceli psi jejího kolegy, také ne. 

Mejdan v Las Vegas
Mejdan v Las Vegas | Foto: Bontonfilm

Druhou příčku má nezničitelný Iron Man, jeho 31 milionů za třetí víkend a celkových 222 milionů na domácích tržbách se už brzy přiblíží sumám, které na armádních zakázkách vydělává hlavní hrdina Tony Stark coby zbrojařský magnát.

Venku jsou výsledky sice slabší (165 milionů) - ale ve filmovém průmyslu se počítá i to, co není doma.

Úděsný Mejdan v Las Vegas, kde stále ošklivější Cameron Diazová svádí, nenávidí, dělá mu naschvály a pak zase miluje Ashtona "Kačera", vydyndal z diváků 13,8 milionu. A zřejmě za to může mystická role Las Vegas, již město sehrává v americké popkultuře.

Jinak si není možné vysvětlit, že má snímek tak solidní tržby v protikladu k velmi záporným recenzím i hodně odměřeným diváckým reakcím, jež lze vyčíst z různých internetových databází.

Čtvrtý je nešťastník Speed Racer, jemuž sice s odstupem přibývají pozitivní recenze, ale tržby se neustále tenčí. Druhý víkend přinesl pouhých 7,7 milionů a celkově tento digitální auťák téměř protrhnul pásku s 30 miliony. Při produkčních nákladech 120 milionů jde ale o strašlivý propadák.

Speed Racer
Speed Racer | Foto: Aktuálně.cz

Japonskému stylu anime tak zřejmě Hollywood vystaví na pár let stopku a sourozencům Wachowským nezbude než natočit nějaký nízkorozpočtový snímek s dostatečně rafinovaným scénářem, aby jim producenti zase uvěřili.

Kromě stálic z minula - Baby Mama, Made of Honor, Kopaček, Zahulíme, uvidíme 2 a Zapomenutého království - se do první desítky návštěvnosti dostala jen jedna premiéra.

Komediální drama Návštěvník (The Visitor) vypráví o profesorovi, který přijede na konferenci do New Yorku a zjistí, že v jeho bytě žije mladý pár, Arab a černoška.

Inteligentní film Thomase McCarthyho, jenž jinak působí hlavně jako seriálový herec, utržil za první víkend sice jen malou sumu - 3,4 miliony dolarů, zato má kolem 90 procent kladných recenzí, které oceňují multikulturní poetiku, překonávající stigma 11. září, a živoucí postavy.

 

Právě se děje

Další zprávy