Náhle zemřel producent a filmový kritik Pavel Melounek

2. 9. 2010 10:57
Příčinou jeho smrti byla pravděpodobně embolie

Praha - Ve středu večer náhle zemřel filmový kritik a producent Pavel Melounek. ČTK o tom infromoval jeho přítel, režisér Vladimír Drha.

Melounek, kterému bylo 53 let, produkoval například divácký hit Snowboarďáci nebo filmy Mrtvej brouk, Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský, pohádku Z pekla štěstí či heparinový thriller Hodinu nevíš.

Právě pracoval na novém českém filmu Piko, který pojednává o lidech z drogové scény. Hlavní tu pod režisérem Tomášem Řehořkem ztvárnil Rosťa Novák. Měl v plánu také hraný film v česko-německé koprodukci o Lídě Baarové.

"Měli jsme pracovní schůzku s Ondrou Šrámkem, měli jsme setkání v sedm, v klidu jsme si sedli, objednali si pivo a než ho donesli, tak Pavel zkolaboval," popsal jeho skon Drha, který v Melounkově produkci natočil snímek Početí mého maldšího bratra a pak ve firmě First Film i snímek Anglické jahody o osmašedesátém roce. Přivolaná lékařská služba se podle něj snažila Melounka zachránit, ale bylo to marné; pravděpodobně se prý jednalo o embolii.

Melounek vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Začínal v Zemědělských novinách, do roku 1993 vedl kulturní rubriku časopisu Reflex. V 90. letech byl pět let programovým ředitelem Febiofestu a šest let šéfem public relations Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Několik let působil jako programový ředitel Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín. Jeho jméno bylo spojeno i s organizací Fóra mladého filmu v Bratislavě a Mezinárodního festivalu filmových klubů v Banské Bystrici.

V roce 1995 patřil k zakladatelům společnosti Whisconti, která se věnovala i produkování celovečerních filmů. K jejím největším úspěchům patřili právě Snowboarďáci.

Melounek napsal několik knih o filmu, například Horečky všedního dne (1987), Proč se hraní kdekdo klaní (1989), Biják: Intimní osvětlení českého filmu (1994) a Čeští filmaři, něžní barbaři (1996). V několika filmech se mihnul jako herec (feničův Džusový román, Jak básníkům chutná život, Kanárek).

 

Právě se děje

Další zprávy