Točí se film Nagano s rozpočtem 60 milionů. Jágra dabuje Dyk a jedná se o spolupráci s Pixarem

Martin Svoboda Martin Svoboda
7. 7. 2016 12:00
Film Nagano - zrození hrdinů, který má přijít do našich kin v roce 2018, tedy na dvacetileté výročí českého olympijského vítězství, si odbyl tiskovou konferenci už na letošním karlovarském festivalu. Za přítomnosti tvůrců, ale i známého komentátora Roberta Záruby a Dominika Haška, píše Martin Svoboda.
Nagano - zrození hrdinů (teaser) | Video: Naganofilm.cz.

Snímek si ukousl velké sousto. Šedesátimilionový rozpočet se podle režiséra Pavla Sadílka zdá vysoký, ale pro animovaný loutkový snímek jde ve skutečnosti o skromnou sumu.

Jediná komplikovaná loutka totiž podle něj vyjde na víc než sto tisíc korun. Proto bude na podporu produkce v září rozjeta i kickstarterová kampaň, podobně jako na snímek Charlieho Kaufmana Anomalisa, který vznikal z podpory fanoušků stejnou technologií a stylisticky se k němu Sadílek několikrát přirovnal. Byť podoba Jágrovy loutky evokuje spíš Team America od tvůrců South Parku a vykazuje mnohem víc stylizace.

Srovnáváním s Kaufmanem nasadil každopádně laťku pořádně vysoko. Stejně jako když zmínil, že jedná o spolupráci s Pixarem. Ambice týmu opravdu nechybí. Což je v pořádku. Loutkový snímek si vždy žádá obrovské úsilí, především co do časové investice, vzniká ostatně políčko po políčku, tvůrci tedy musí věřit, že výsledek jejich práce bude skvělý.

Můžeme tomu věřit i my? Bohužel nemáme z posledních let příliš dobré zkušenosti s kvalitními rodinnými komediemi, jak se chce Nagano i přes snahu držet se faktů stylizovat. Sadílek se distancoval od animáků, jako je Kozí příběh, jemuž by se nerad přiblížil, což je nepochybně pozitivní. Ale dokáže odvyprávět příběh o pár hokejových zápasech zajímavě? Snad tu nepropadne fanouškovskému nadšení a zůstane filmařem. Scénář stále není dokončený a mnoho aspektů je v jednání.

Podle krátkých němých ukázek a storyboardů zatím nepoznáme víc, jde jen o ukázku animace. Jágr v nich trénuje a vydává během toho podivné zvuky, což však, doufejme, nebude naplňovat celý film. Tam ho má mluvit Vojtěch Dyk. Dominika Haška si možná střihne Ondřej Vetchý a Ivana Hlinku Jiří Bartoška. Samotný Jágr s Haškem jsou moc vytížení, aby ztvárnili sami sebe, ale možná se dočkají čestné roličky.

Scenáristu Petra Kolečka nemůžeme brát jako záruku. Pod správným vedením se jeho text může proměnit v jeho Okresní přebor, pod horším v Padesátku. V lepším případě může tedy vzniknout zajímavá reflexe, v horším pitvořivá blbina.

Supervizor speciálních efektů Michal Křeček doplnil, že snímek bude mít 85 minut, skládat se bude z jednoho tisíce záběrů, z toho 370 bude trikových (a spousta dalších retuší). Tím by si přesto rád zachoval fyzický dojem – předně kvůli osvětlení, které nedokáže imitovat sebelepší počítač.

Nagano zatím vypadá jako dílo, do nějž vloží tvůrci spoustu poctivé práce. Ale jestli bude úspěšně zužitkována, stále záleží na spoustě proměnných.

Nagano - Zrození hrdinů (making of) | Video: Naganofilm.cz
 

Právě se děje

Další zprávy