Nádražák Nebel čeká, zda dostane zelenou na České lvy

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
4. 2. 2012 11:20
V Lucerně se v sobotu vyhlašují nominace na ceny akademie
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká filmová a televizní akademie vyhlásí v sobotu v přímém přenosu z pražského kina Lucerna nominace na 19. ročník svých výročních cen Český lev. Akademici vybírali ze čtyřiadvaceti hraných a sedmnácti dokumentárních snímků.

Do dokumentů začlenila ČFTA také hraný dokument Ivanny Benešové Zneužívaný. Naopak do hrané soutěže nemůže být nakonec zařazen snímek Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka. Je sice slovensko-českou koprodukcí s více než dvacetiprocentním českým finančním vkladem, avšak nesplňuje jednu z podmínek soutěže, když alespoň jeden z hlavních tvůrců musí mít českou státní příslušnost.

Čtěte také:
Filmem roku je podle české kritiky manažer na útěku
2011: Český film se změnil v nekonečné promo
Lví nominace uvedou Kočičková s Žáčkem ve jménu lásky
Moderátorkou letošních Českých lvů bude Lucie Bílá

Jako v předešlém ročníku zůstane zachován princip vyhlášení pěti nominací v každé kategorii. Ty se během finálového večera zužují nejprve na tři a teprve pak je vyhlášen vítěz. "Co jsme brali jako experiment, se nad očekávání osvědčilo. Spokojenost projevovali jak televizní diváci, tak hosté v sále - takže není důvod v tom nepokračovat," komentoval to výkonný ředitel ČFTA Petr Vachler.

Foto: Bioscop

Kategorie Nejlepší výtvarný počin letos mění svůj název na Nejlepší výtvarné řešení filmu, mění se také cena za Dlouholetý umělecký přínos českému filmu - nový název je Mimořádný přínos české kinematografii. Novým členem prezidia ČFTA se po zesnulém scenáristovi Jiřím Hubačovi stal režisér Saša Gedeon.

Tristní podoba posledních ročníků Českých lvů byla loni jedním z impulzů pro založení Cen české filmové kritiky. Terčem byl zejména nezájem a neznalost současné filmové produkce u členů akademie. Vypadalo to, jako by se hlasující nedívali na díla svých kolegů a mechanicky udělovali ceny určitému typu filmů a vždy jen velmi omezenému počtu snímků. Kritika se týkala i podoby večera, kdy si moderátoři tradičně hrají na trapnost a neumětelství.

Druhý ročník recenzentských cen se odehrál o víkendu v půli ledna v pražském Sasazu. Večer moderoval Ondřej Vetchý a vítězem se stal film Roberta Sedláčka Rodina je základ státu. Bude tak zajímavé sledovat, nakolik se budou nominace akademiků lišit od výsledků kritických cen.

Očekává se, že bodovat bude opět sociální drama Zdeňka Jiráského Poupata, ale také psychologické drama Nevinnost od Jana Hřebejka - a zejména pak comicsová adaptace Alois Nebel. Film má za sebou největší okružní jízdu po světových festivalech a bojoval o nominaci na Oscara hned ve dvou kategoriích, ale na cenách kritiků příliš neuspěl.

Foto: Bontonfilm

"Opomenutí" pravděpodobně nastane u Sedláčkova filmu, protože akademici režiséra nemají příliš v oblibě a on sám vyhlašuje, že „jejich" Lvy moc neuznává. Jistě naopak dojde na tradičněji laděné tituly, jako je "národní velkofilm" Lidice, snad nejhalasněji propagovaný loňský snímek. S prázdnou by neměl odejít ani film Perfect Days od Alice Nellis, která je u akademie oblíbená.

Alespoň v nominacích by se v hereckých kategoriích mohla objevit i nová Vějdělkova komedie Muži v naději, divácky nejúspěšnější film roku 2011, na který přišlo 852 199 lidí. Naopak šanci nejspíš nebudou mít ani nezávisle točené snímky 80 dopisů nebo Nebýt dnešní.

Nebývalé množství extrémně špatných filmů, jež loni vznikly (namátkou V peřině, Westernstory, Saxána a lexikon kouzel, Bastardi 2, ale i úplně zapomenuté tituly), si říká o zavedení anti-ceny. Na Českých lvech se už ale Plyšový lev nikdy udělovat nebude. U Cen české filmové kritiky prý zůstává tato možnost otevřená.

Moderátory nominačního večera budou Jakub Žáček s Ester Kočičkovou. Uděleny tu budou ceny kritiků a teoretiků. Na trofej za hraný film jsou nominovány snímky Alois Nebel, Lidice, 80 dopisů, Poupata a Rodina je základ státu. Nejlepší dokument vyberou recenzenti z pětice Divadlo Svoboda, Můj otec George Voskovec, Pod sluncem tma, Vše pro dobro světa a Nošovic a Závod ke dnu.

Udělena bude i cena za nejlepší plakát, ocenění portálu Kinobox.cz i cena Magnesia za nejlepší studentský film. Stále se hledá společnost, která by se po Sazce chopila oceňování nejlepších nerealizovaných scénářů.

Předána bude i první soška Českého lva - za nejlepší zahraniční film. Naději mají drama Černá labuť, oscarová Králova řeč, Almodóvarův thriller Kůže, kterou nosím, Melancholia Larse von Triera a romantická komedie s cestováním v čase Půlnoc v Paříži Woodyho Allena. 

Vyhlašování Českých lvů se bude konat 3. března, moderování se ujme Lucie Bílá. Svou účast přislíbila za symbolický honorář - 1 korunu.

 

Právě se děje

Další zprávy