Nad Cannes už skoro sviští bič penzisty Indyho

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 5. 2008 13:00
Svět se brzy rozeběhne za křištálovou lebkou

Cannes - Zahajovací den byl na festivalu ve znamení plyšových Kung Fu Pand, ve čtvrtek k pandímu hlasu Jacku Blackovi přibyla Angelina Jolie. V pátek město rozzářila francouzská diva Catherine Deneuve jako hvězda soutěžního Vánočního příběhu.

Sobota patřila Woodymu Allenovi a jeho filmu Vicki Cristina Barcelona, ale ve vzduchu už bylo cítit dobrodružství, které přivezli nejočekávanější letošní hosté.

Režisér Steven Spielberg, producent George Lucas a  Harrison Ford v sobotu odpoledne dorazili do Cannes, aby tu v neděli uvedli světovou premiéru filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky.

Napětí se mísí s otazníky, jestli není pětašedesátiletý Ford nebyl na takové na dobrodružství příliš starý. Asi proto herec poflámoval noc na sobotu na jachtě se svou přítelkyní Calistou Flockhartovou.

Ne že by ve francouzském letovisku nebylo dost jiných legend, ale právě majitel apartního klobouku a stylového biče je nejčistší esencí velkého světa filmových příběhů. Jeho Indy je pokračovatelem starosvětského Hollywoodu, na který se zároveň dívá s láskyplnou parodií.  

A to všechno v době, která takovému přístupu přeje jako nikdy. Pokračování příběhů nejslavnějšího archelologa po dvaceti letech je tak nejtoužebněji vyhlíženým filmem letošního roku; a to i u fanoušků, kteří v době trojky ještě nebyli na světě.

Spielberg a celý tým se tváří už od dokončení tajemně jako egyptská mumie a detaily o ději prozrazují velmi neradi. Nebo jen mystifikují. O to horečnatější se vedou na webech diskuze. Bezpečnostní opatření zatím zabránila tomu, aby nový Indiana Jones unikl na web; nejspíš tam unikne, ale čím později, tím lépe.

Z traileru i tiskových materiálů se rýsuje jen hrubý nárys příběhu. Indiana Jones se spolu se sovětskými agenty vedenými Cate Blanchettovou vydává na cestu za křišťálovou lebkou, která může přenést sílu na toho, kdo ji vrátí do zlatého města v nitru Amazonie, odkud byla ukradena.

O moc víc se neví. Tipuje se, jestli mladý Shia LeBeouf bude "plodem lásky" Indyho a Marion Ravenwoodové, která se vrátila z jedničky. Nápis "Roswell, New Mexico, 1947" v traileru zase vyvolal spekulace, že ve filmu budou UFO motivy a prvky sci-fi filmů z 50. let.

Čeští novináři uvidí snímek až těsně před čtvrteční celosvětovou distribuční premiérou, ti shromáždění v Cannes je mohou s kolegy předstihnout v neděli ve 13 hodin na první žurnalistické projekci.

Pokud se na ni dostanou, zájem je enormní. Hned v 15.30 bude následovat podobně nabitá tisková konference a večer pak slavnostní premiéra pro zvané.

Indiana Jones IV.
Indiana Jones IV. | Foto: indianajones.com
Čtěte více:
Indiana Jones válcuje kina tři měsíce před premiérou
Indiana Jones bude válčit s křišťálovou lebkou
Fanoušci mají oficiální ochutnávku Indiana Jonese

Podobně se tu před dvěma lety tančilo kolem světové premiéry Šifry mistra Leonarda - kterou ovšem následně kritici strhali a renomé jí trochu vylepšily až světové tržby 758 milionů dolarů.

Novináři už také v narážce na zatím poslední film žertují, aby se promítání pro kritiky nestalo pro Indyho nových chrámem zkázy. Další se diví, proč vlastně Spielberg veze film do Cannes, které si na komerční hity úplně nepotrpí.

Čtvrtý Indiana Jones ale podle všeho dopadne lépe. Svědčí pro něj pozitivní webové ohlasy na trailer i hlad po dobrodružných filmech, které by jen nevykrádaly bájný vzor. Svého rozhovoru se v médiích dočkal i muž, který Forda trénoval pro práci s bičem.

Lucas ale fanoušky zároveň varuje, že očekávání legendy je vždy ošidné: "Je to jen film, ne druhý příchod Ježíše Krista."

 

Právě se děje

Další zprávy