Nacista Landa zřejmě brzy dostane rakouské občanství

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 8. 2010 22:21
Christoph Waltz: Mě ty dohady spíš rozčilují
Foto: Aktuálně.cz

Vídeň - Rakouská vláda otevřela cestu, aby se držitel Oscara Christoph Waltz mohl stát Rakušanem. Kabinet ve zrychleném řízení povolil, aby představitelé hlavního města udělili vídeňskému rodákovi rakouské občanství.

Waltz, který zazářil v Hanebných panchartech režiséra Quentina Tarantina, má dosud jen německé občanství. Třiapadesátiletý herec se sice narodil ve Vídni, jeho otec byl ale Němec. Tato informace se dostala na veřejnost až před dvěma týdny. Do té doby žili Rakušané v přesvědčení, že představitel nacisty Hanse Landy je občanem jejich alpské republiky.

Foto: Reuters

Když Waltz přebíral v březnu zlatou sošku Oscara za roli hlavního padoucha v Hanebných panchartech, Rakousko jásalo. Tamní televize vysílala přímé vstupy, v tradičním vídeňském premiérovém kině se předávání Oscarů promítalo v noci živě.

Po zjištění, že Waltz je Němec, si pak některá rakouská a německá média začala vyměňovat uštěpačné poznámky. Podle německého Bildu musela být zpráva pro Rakušany jistě šok. Před pár dny ale sám Waltz podle rakouských médií v Mnichově řekl, že udělení rakouského občanství je jen "právní banalita".

"Narodil jsem se ve Vídni, vyrostl jsem ve Vídni, chodil jsem ve Vídni do školy, odmaturoval jsem ve Vídni, studoval jsem ve Vídni, začal jsem ve Vídni svůj profesní život, ve Vídni jsem poprvé hrál divadlo, ve Vídni jsem poprvé natáčel. Existuje ještě pár vídeňských detailů. Jak rakouské to ještě chcete mít?" řekl herec. Dohady o tom, zda je Rakušan či Němec, už ho prý začínaly rozčilovat.

Představitelé Vídně by měli Waltzovi předat listinu o udělení občanství v brzké době. Hercův život to ale zřejmě žádnou změnu znamenat nebude. Většinu času se nyní pohybuje mezi Londýnem a Berlínem a má americkou zelenou kartu.

Foto: Aktuálně.cz

Hanebný pancharti sice na Oscarech de facto pohořeli a přes ohromnou podporu fanouškovské základny se dostalo pouze na jednu očekávanou sošku - právě pro Christopha Waltze, jenž ztvárnil nacistického plukovníka Landu. Quentin Tarantino tak mohl být po předchozích oceněních své novinky poněkud zklamán, pro lokálně známého divadelního a televizního herce Waltze to však znamenalo možnost mezinárodní kariéry.

V návaznosti na excelentní ztvárnění šarmantního "lovce židů" mu Hollywood zatím nabízí další role padouchů a intrikánů. Příští rok se na plátně objeví jako gangster Benjamin Chudnofsky v už natočené adaptaci akčního retro comicsu Green Hornet, kterou režíroval Michel Gondry.

Za další velkou zápornou rolí za moře nemusí. V Bavorsku by měl zanedlouho s režisérem Paulem W.S. Andersonem začít točit novou verzi Tří mušketýrů. Ve 3D filmu má hrát kardinála Richelieua, roli Mylady dostala Milla Jovovichová, vévodu z Buckinghamu si zahraje Orlando Bloom a D´Artagnana ztvární Logan Lerman známý z fantasy Percy Jackson.

 

Právě se děje

Další zprávy