Zlatý střevíček i pro Elišku Balzerovou. Ve Zlíně se předávaly festivalové ceny

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2020 22:45
Na 60. ročníku zlínského filmového festivalu měly největší úspěch španělský snímek Život bez Sáry Amatové, australský Život jako abeceda a německý Tanec v srdci. Všechny tři tituly získaly po dvou cenách. Ocenění byla předána ve čtvrtek při závěrečném galavečeru ve zlínském kongresovém centru.
Letošní 60. ročník filmového festivalu ve Zlíně nabídl 315 filmů z 50 zemí.
Letošní 60. ročník filmového festivalu ve Zlíně nabídl 315 filmů z 50 zemí. | Foto: ČTK

Život bez Sáry Amatové získal Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro mládež, dostal i cenu mládežnické poroty. "Je příjemným dobovým dílem a přímým popisem mládí ve španělské vesnici v 80. letech, přitom se s ním můžeme ztotožnit a pro nás je to film současný, od scénografie, kinematografie, scénáře a režie až po barevné a dojemné herecké výkony," říká porotce Jiří Konečný.

Život jako abeceda od dětské poroty dostal cenu za nejlepší celovečerní film pro děti, jeden z hlavních protagonistů Wesley Patten obdržel za roli Douglase Bensona cenu poroty za nejlepší dětský herecký výkon. "Zpočátku hraje to, co vypadá téměř jako kreslená postavička, ale v průběhu filmu se promění v zachránce a skutečnou lidskou bytost," uvádí Konečný.

Film Tanec v srdci získal cenu diváků i cenu ekumenické poroty.

Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní titul pro děti získal norský film Hranice odvahy o dětech v Norsku za druhé světové války, které se rozhodly zachránit své židovské vrstevníky.

Cenu poroty za nejlepší mládežnický herecký výkon dostala Frankie Boxová za roli Leigh ve filmu Dokonalá desítka. Zvláštní uznání poroty za herecký výkon převzali představitelé hokejového týmu v českém filmu Smečka.

Zlatý střevíček za nejlepší krátký animovaný film má irský film Ptáček a velryba. Cenu Hermíny Týrlové za nejlepší krátký animovaný snímek pro děti do šesti let si odnáší ruský snímek Ježibaba chůvou, porota udělila i zvláštní cenu českému snímku Shoot, dále titulu Poslouchej, táto! a filmu Polární záře.

Balzerová, Menzel i Spejbl

Cenu Evropa za nejlepší evropský debut získal italský snímek Nevia, Cena Karla Zemana za vizuální ztvárnění filmu připadla španělské Nevinnosti. Zlínského psa za nejlepší studentskou práci si odnáší německé Poslední děti ráje.

Mezinárodní porotě Evropské asociace dětského filmu se nejvíce líbil francouzský film Zítřek je náš, zvláštní cenu poroty dostal německý snímku Prach a třpytky. Ekumenická porota dala zvláštní cenu britskému dílu Rocks. Cena diváků kanálu ČT:D připadla indonéskému snímku Sladký zub.

Pořadatelé na galavečeru udělili Zlatý střevíček za přínos kinematografii pro děti a mládež herečce Elišce Balzerové. Připomenuli i nedávno zesnulého režiséra Jiřího Menzela a také 100 let od vzniku loutky Spejbla. Letošní 60. ročník zlínského festivalu nabídl 315 filmů z 50 zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy