Na vozíčku nemluvil, kvůli Kunderovi se učil česky. Držitel tří Oscarů Day-Lewis končí s herectvím

Reuters Kultura Reuters, Kultura
2. 2. 2018 8:45
Česká kina začala promítat film Nit z přízraků. Drama o módním návrháři z padesátých let minulého století je patrně poslední příležitostí vidět na plátně Daniela Day-Lewise. Držitel tří Oscarů za herectví, k nimž může záhy přidat čtvrtého, ohlásil konec kariéry.
Ve filmu Nit z přízraků Day-Lewis hraje londýnského módního návrháře.
Ve filmu Nit z přízraků Day-Lewis hraje londýnského módního návrháře. | Foto: CinemArt

Daniel Day-Lewis už se prý sžil s představou, že ukončil hereckou kariéru. Přestože zcela netuší, proč to vlastně udělal.

"Kdybych znal odpověď, pravděpodobně bych se vaší otázce raději vyhnul, ale neznám ji, a tak odpovědět nemohu," pravil tento týden před projekcí filmu Nit z přízraků, v němž ztvárnil hlavní roli. Temné romantické drama režiséra Paula Thomase Andersona, jež se odehrává v Londýně padesátých let minulého století, od včerejška promítají také česká kina.

Šedesátiletý britský rodák Day-Lewis je jediným mužem, jenž kdy získal tři Oscary za herectví. Tím spíš filmový průmysl zaskočilo, když vloni v červnu bez bližšího vysvětlení oznámil, že s herectvím končí.

"Sám tomu zcela nerozumím. Ale ten pocit se dostavil, byl přesvědčivý a já jsem se rozhodl se mu poddat, nikoliv mu vzdorovat," říká.

Day-Lewis, jehož časopis Time roku 2012 označil za nejlepšího herce světa, je v branži znám také jako jeden z nejvybíravějších. Od roku 1993 účinkoval jen v osmi titulech. Na každou roli se důkladně připravuje, nikdy nechce hrát dvakrát podobnou postavu.

Když měl koncem 80. let ztvárnit protagonistu filmové adaptace románu Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí, začal se kvůli ní dokonce učit česky, přestože jeho postava ve filmu hovořila anglicky.

Daniel Day-Lewis v pražské pivnici, snímek z roku 1986.
Daniel Day-Lewis v pražské pivnici, snímek z roku 1986. | Foto: ČTK

Prvního Oscara získal krátce poté - za roli ochrnutého irského spisovatele a malíře, jenž dovedl komunikovat pouze prostřednictvím jedné nohy, ve snímku Moje levá noha z roku 1989. Kvůli němu Day-Lewis na mnoho týdnů přestal chodit a pohyboval se pouze na invalidním vozíku, intenzivně se také stýkal s ochrnutými lidmi v ústavu pro handicapované.

Při natáčení filmu prý odmítal z role vystoupit, a tak s nikým nehovořil. Členové štábu jej na vozíčku museli přenášet přes kabely, umisťovat před kameru nebo jej krmit. Vše bylo součástí Day-Lewisovy herecké metody - díky tomu prý nahlédl, jak nepříjemným situacím ochrnutí lidé čelí a co při nich zažívají.

Druhého Oscara Day-Lewis přidal za postavu chamtivého ropného magnáta v Až na krev z roku 2007, třetího pak obdržel za amerického prezidenta Abrahama Lincolna, jehož ztělesnil ve čtyři roky starém snímku Lincoln režiséra Stevena Spielberga. Příprava na roli mu zabrala rok. Údajně za tu dobu přečetl přes sto knih, pracoval na tom, aby měl přízvuk jako rodák z amerického Kentucky, a úzce spolupracoval s maskéry.

Do povědomí diváků se Day-Lewis zapsal také výpravným filmem Poslední Mohykán ze začátku 90. let. Kvůli roli bílého lovce a přítele indiánů řečeného Sokolí oko podstoupil náročnou fyzickou průpravu. Učil se žít v přírodě, kde lovil zvířata i ryby. V době natáčení prý nesundaval pušku, brilantně ovládal tomahawk, dovedl postavit kánoi a ulovenou zvěř sám stahoval z kůže.

V 90. letech jej také režisér Martin Scorsese obsadil do snímku Věk nevinnosti odehrávajícího se v 19. století. Před natáčením Day-Lewis dva měsíce chodil po New Yorku v dobovém oblečení s cylindrem a holí.

Se stejným režisérem Day-Lewis spolupracoval ještě jednou, začátkem tisíciletí na titulu Gangy New Yorku. Aby přesvědčivě ztvárnil násilného vůdce zločinecké bandy, při natáčení prý herec brousil nože a poslouchal tracky rapera Eminema - pomáhaly mu vybudit v sobě zlost.

Daniel Day-Lewis herectví dříve označoval za "svatyni", která ho "svým způsobem zachránila před sebou samým, když jsem byl dítě", jak pravil. Teď je prý přesvědčený, že nastal čas "prozkoumat svět z jiné stránky".

V novém filmu Nit z přízraků hraje sebezahleděného módního návrháře, jenž se zamiluje do své múzy a ta mu obrátí svět vzhůru nohama. Režisér Anderson snímek vyráběl po dobu dvou let. Day-Lewis se několik měsíců vyskytoval ve společnosti skutečných návrhářů.

"Teprve když jsem se na to začal ptát lidí, dozvěděl jsem se, že v tomto filmu podle všeho hraji úplného vola. To slyším nerad. Znáte snad někoho, kdo o sobě takto přemýšlí?" ptá se dnes.

Film Nit z přízraků je aktuálně nominovaný na šest Oscarů, získat může sošky za nejlepší film, režii či herecký výkon.

O tuto cenu se Day-Lewis utká s Garym Oldmanem, jenž byl nominován za roli Winstona Churchilla ve válečném snímku Nejtemnější hodina. Oldmanovi již letos vynesla Zlatý glóbus za herectví.

Přemýšlením nad tím, zda svůj výkon promění ve čtvrtého Oscara, však Daniel Day-Lewis prý čas nemarní. "S naprostým klidem Garymu při každém udílení cen zatleskám a vyseknu poklonu. Už roky odvádí skvělou práci, teď za ni byl oceněn, tak mě to těší," říká. "Už se tím trápit nemusím, už si jen užívám," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy