Na velko(d)uchého slona zatím v kinech nikdo nemá

Kamil Fila Kamil Fila
25. 3. 2008 10:55
Animovaný snímek Horton stále vede americký žebříček
Horton
Horton | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Nabídka v amerických kinech byla o víkendu špatná a poměrně nevelikonoční. Takže opět vyhrál film z minulého týdne, animák Horton o hodném slonovi, který se snaží chránit před ostatními obyvateli džungle pikopidižvíky, které nikdo jiný než on nejen nevidí, ale ani neslyší.

Příběh pocházející z pera národního pohádkáře Dr. Seusse tento víkend utržil 25 milionů dolarů a celkem jich má 86. Zdá se, že je zaděláno na další evergreen, který bude za pár let každou chvíli v televizi a v dálkových autobusech.

Druhé se s 20 miliony premiérově umístilo komediální drama Meet the Browns (Seznamte se s Brownovými) od Tylera Perryho, o němž se mluví jako o novém Billu Cosbym. Tento všeuměl má za sebou televizní seriály, videofilmy a tři celovečeráky do kin - jejichž názvy Proč jsem se oženil, Tátovy malé holčičky a Madeino rodinné sjednocení dávají jasně najevo, že devětatřicetiletý Perry oslovuje především afroamerické věřící rodiny.

Jeden z nechytřejších obchodníků současného showbyznysu rád tvrdí, že Hollywood pozdě přichází na to, že i věřící chodí rádi do kina. Nicméně kritici namítají, že dobrosrdečnost, jež z jeho snímků čiší, nestačí.

Horton
Horton | Foto: Aktuálně.cz

Meet the Browns má velmi vlažné recenze a sladkobolný příběh matky samoživitelky, která po pohřbu otce poznává, že zbytek rodiny jí rád pomůže, nezachrání ani herečka Angela Bassetová, která minulý týden získala svou hvězdu na slavném Chodníku slávy.

Horor Clona (Shutter) na třetí příčce utržil 10,7 milionů za víkend a pouze 8 procent kladných recenzí. Jak pravil jeden z kritiků: "Remaky asijských hororů se zjevně netočí pro kulturní publicisty a tento není výjimka."

Další si ještě přisadil: "Hlavní problém je, že už název je špatně vyslovován. První samohláskou by mělo být i místo u". Ze Shutter by se tak rázem stal Shitter.

Japonský režisér Masayuki Ochiai byl doma možná za hvězdu, ale pokus předělat thajský duchařský originál o přízracích zachycených na fotografiích mu ale nevyšel.

Až čtvrtý s 10,2 miliony je předpokládaný hit, komedie s nápaditou zápletkou Drillbit Taylor. Populární Owen Wilson tu hraje hodně podprůměrného osobního strážce, jehož si najala partička středoškoláků šikanovaných silnějšími spolužáky. 

Seth Rogen ve filmu Zbouchnutá
Seth Rogen ve filmu Zbouchnutá | Foto: Bontonfilm

Jedním ze scenáristů je vycházející hvězda Seth Rogen, který hrál ve Zbouchnuté a byl scenáristou komedie Superbad. Tentokrát se ale soukolí hrdě zastydlého humoru nějak zaseklo. Na vině prý je to, že ustavičné rvaní se s postupujícím dějem je stále hnusnější, méně zábavné a více předvídatelné, a navíc téma šikany samo o sobě není až tak legrační.

Dále už téměř jen samí staří známí. 10 000 př. n. l. tento víkend utržilo 8,66 milionů; dosavadní celkové tržby 76 milionů doma a jen o pár milionů méně venku jsou značným poučením pro Rollanda Emmericha, aby příště nezkoušel znásilňovat pravěk.

Teenagerský akční film Never Back Down o soubojích bez pravidel, jakoby ani nepatřil do tohoto století a do kin. Pro tento víkend 4,86 milionu dolarů.

Přitroublá komedie s Martinem Lawrencem College Road Trip má jen o pár šestáků méně - 4,63 milionu.

10 000 př. n. l.
10 000 př. n. l. | Foto: Aktuálně.cz

Solidní lupičský film The Bank Job odehrávající se v Anglii a točící se kolem tajného obsahu sejfu, který neradno krást, si nastřádal skromných 4,1 milionu. V žebříčku se nějaký čas sice drží, ale oproti jiným filmům by si zasloužil lepší čísla.

Thriller Úhel pohledu klesl na deváté místo se sumou 3,8 milionu a celkem má 65,3. Vcelku dobrý film a adekvátní tržby = rovnice hollywoodské spravedlnosti.

Na desáté místo se s pouhými 266 kopiemi - oproti 1400 až 3000 u ostatních filmů - dostalo mexické sociální melodrama La Misma Luna (Pod stejným měsícem), které utržilo 2,6 milionu. Debut režisérky Patricie Riggenové, bývalé dokumentaristky, líčí srdceryvný příběh chlapce, který se vypravil za svou upracovanou maminkou do Států.

V zásadě citově nesmírně vyděračský snímek má poměrně rozpolcené kritiky. Většina recenzentů mu ale přiznává, že veškerá dějová schematičnost a zplošťování sociálních problémů je vyváženo velmi dobrými hereckými výkony. Otázka ovšem je, zda je vhodné tolerovat okázale plačtivé filmy právě jenom proto, že jsou dobře zpracovány.

Z Top 10 jinak hned druhý týden vypadla ultrapitomá postkatastrofická sci-fi Soudný den a po šesti týdnech dětská fantasy Kronika rodu Spiderwicků.

 

Právě se děje

Další zprávy