Sundance okouzlilo drama o přátelství s umírající dívkou

mds
2. 2. 2015 16:37
Jaké filmy byly oceněny na americkém filmovém festivalu Sundance? Podívejte se, které snímky uspěly a míří do distribuce.
Vítězný snímek poroty i diváků: Me & Earl & the Dying Girl
Vítězný snímek poroty i diváků: Me & Earl & the Dying Girl | Foto: Sundance

Park City – Tento víkend skončil prestižní americký filmový festival nezávislých snímků Sundance. Každoroční akce se koná ve čtyřech městech: Park City, Salt Lake City, Ogden a Sundance Mountain Resort ve státě Utah. Festival založil Robert Redford a první ročník se konal v roce 1978. Dnes je Sundance prestižní událostí, které se zúčastňují novináři všech velkých amerických i zahraničních médií a tisíce diváků.

Podívejte se na představení filmu Me & Earl & the Dying Girl na festivalu Sundance.
Podívejte se na představení filmu Me & Earl & the Dying Girl na festivalu Sundance.

Festival je platformou, která v minulosti nastartovala kariéru dnes již zavedeným tvůrcům jako Quentin Tarantino, Kevin Smith, Paul Thomas Anderson, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch, Darren Aronofsky a další.

Řada filmů, které na festivalu získají pozitivní ohlasy, zamíří i do americké distribuce, z níž se pak dostanou do desítek zemí světa. Některé filmy během roku cestují na další filmové přehlídky a jejich úspěšná cesta je často završena nominacemi na nejprestižnější a nejsledovanější ceny filmového průmyslu jako jsou Oscaři nebo Zlaté glóby.

Hitem festivalu film o přátelství asociála a umírající dívky

Sundance, největší svátek nezávislého filmu, udělil Velkou cenu poroty za drama filmu Me & Earl & the Dying Girl (Já, Earl a umírající dívka) podle stejnojmenné knižní předlohy Jesseho Andrewse z roku 2013.

"Snímek je o tom, co ztrácíme. Ale ve skutečnosti je oslavou krásného života," prohlásil režisér filmu Alfonso Gómez-Rejón.

Po projekci se filmu tleskalo ve stoje. Získal Cenu diváků, což se loni podařilo filmu Whiplash, který je právě v českých kinech. Obě ceny v minulosti také vyhrála dramata Fruitvale (2013), které posléze sbíralo desítky nominací a cen po celém světě, a Precious, které později dosáhlo na dva Oscary, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a mnoho dalších.

Vítězný film vypráví o studentovi Gregovi (Thomas Mann), který se drží stranou od lidí a jeho jediným kamarádem je Earl (RJ Cyler), se kterým točí bizarní filmy. Vše se změní, když Grega jeho matka přiměje, aby se skamarádil se spolužačkou (Olivia Cooke) v neléčitelné fázi leukémie. K překvapení obou studentů se mezi nimi rozvine silné přátelství. Podle recenzentů jde o originální a zároveň dojemný film, který neútočí na city ohranými klišé. Vyzdvihují také výkony všech mladých herců a prorokují Thomasi Mannovi velkou kariéru.

Pro režiséra filmu se jedná o druhý film. Me & Earl & the Dying Girl koupila společnost Fox Searchlight do distribuce.

Film Slow West
Film Slow West | Foto: Sundance.org

Cenu World Cinema Jury Prize za nejlepší drama získal snímek Slow West skotského režiséra a scenáristy Johna Macleana zasazený do 19. století, který vypráví o putování mladíka Jaye (Kodi Smit-McPhee), který hledá svou lásku. Ve filmu hraje také Michaeal Fassbender, který je zároveň výkonným producentem filmu.

Režisérskou cenu získal debutant Robert Eggers za horor The Witch (Čarodějnice), který se odehrává v 17. století v Anglii. World Cinema Directing Award obdržela litevská filmařka Alanté Kavaïté za snímek The Summer of Sangailé, která za ocenění poděkovala z Paříže skrze video.

Brandon Trost získal kameramanské ocenění za drama The Diary of a Teenage Girl (Deník teenagerky), které vypráví o talentované 15leté dívce, která vyrůstá v 70. letech v San Francisku. Minnie (Bel Powley) žije na první pohled běžný život teenagerky, ovšem to by nesměla spát s přítelem (Alexander Skarsgård) své matky. Film napsala a natočila debutantka Marielle Heller. Společnost Sony Pictures jej zakoupila do distribuce.

Oceněné dokumenty

Z dokumentů byl oceněn film The Wolfpack (Vlčí smečka) režiséra Crystala Mosella o šesti chlapcích z New Yorku ze sociálně slabé rodiny, kteří byli vyučování doma. Život venku znají jen skrze filmy, které sledují a přehrávají si z nich scénky s vlastnoručně vyrobenými proprietami a kostýmy. Dokument zakoupila společnost Magnolia do distribuce.

Dokument Wolfpack
Dokument Wolfpack | Foto: Sundance.org

Režisérskou cenu za dokument obdržel Matthew Heineman za Cartel Land (Země kartelu) o násilných drogových kartelech v Mexiku, proti kterým nedokáže vláda své občany bránit, a ti proto berou spravedlnost do vlastních rukou.

Na Sundance se také udělilo několik zvláštních cen poroty v kategorii První dokument – (T)error, Sociální dopad – 3½ Minutes a několik cen krátkometrážním snímkům a také diváckých cen. Na stránkách festivalu naleznete kompletní seznam oceněných. Na Youtube je záznam ze slavnostního ceremoniálu, kterým provázel komik Tig Notaro.

 

Právě se děje

Další zprávy