Na špici amerických kin doskočila prázdná kopie Matrixu

kf
18. 2. 2008 14:22
Sci-fi Jumper měla snadné vítězství ve slabém týdnu

Los Angeles - Režisér Doug Liman orientuje své filmy na pořád nenáročnější publikum.

Po černé komedii Go, solidním špionážním thrilleru Agent bez minulosti a snad až příliš magazínově trendy hitu Pan a Paní Smithovi s Bradem Pittem a Angelinou Jolie natočil dobrodružnou sci-fi Jumper, která podle některých ohlasů už není určena nikomu nad osmnáct.

Možná proto vyhrála svůj premiérový víkend v amerických kinech, když za ni diváci zaplatili celkem 27,3 milionu a od premiérového čtvrtka utržila celkem 33,9 milionu dolarů.

Zápletka snímku vychází z premisy, že ve světě existují vyvolení, kteří se umějí teleportovat víceméně kamkoli se jim zachce.

Foto: Archiv

Hvězdička Hvězdných válek Hayden Christensen hraje znuděného bohatého teenagera, který se potká tváří v tvář mentorovi a ústřednímu protivníkovi, jehož ztvárnil Samuel L. Jackson s podivným albínským přelivem.

Nové Hvězdné války ani Matrix se ale nekonají, snímek je přijímán jako naleštěná, ovšem prázdná kopie lepších filmů; zaznívají i hlasy, že jde o vykrádání kultovního seriálu Hrdinové, speciálně populárním postavy Japonce jménem Hiro.

Druhá zůstává v žebříčku taneční romance Step Up 2 the Street, která "cool" názvem napovídá, že jde o pokračování snímku Step Up; u nás uváděného před dvěma lety pod vynalézavým názvem Let´s dance.

Film má úplně jiné hrdiny i režiséra, zábava to podle všeho bude stejná a určena opět relativně úzké cílové skupině. Za víkend tancechtivé dívčiny přinesly do pokladen 19,7 milionu.

Foto: Archiv

Zklamáním je třetí místo a 19,1 milionů pro dětskou fantasy Kronika rodu Spiderwicků, která měla přilákat větší davy už jen kvůli rodičovským doprovodům.

Roztomilý prcek Freddie Highmore z Karlíka a továrny na čokoládu však zatím nedorostl v komerčního tahouna a nový Harry Potter se nenarodil. Spokojenost kritiků i diváků se snímkem je ovšem nadprůměrná, což je jeden z častých paradoxů žebříčků.

Na čtvrté místo kvůli nástupu novinek spadla z minulého druhého místa romantická komedie Bláznovo zlato (Fool´s Gold) s Matthewem McConaugheym a Kate Hudsonovou. Zatím utržila přes 42 milionů, z toho za víkend 13 milionů.

Divácké ohlasy jsou podprůměrné, kritici jsou vysloveně otrávení mixem exotiky, dobrodružství při hledání pokladu a milostného hašteření. Kate Hudsonová každopádně kráčí v šlépějích své matky Goldie Hawnové, která byla populární "komindou" od konce 70. do začátku 90. let.

Komediální drama Určitě, možná režiséra a scenáristy Adama Brookse (napsal Wimbledon či druhý díl Bridget Jonesové) získalo za víkend jen 9,7 milionu - snad proto, že tento týden bylo v amerických kinech poněkud přeromantizováno. Ale Svatého Valentýna zjevně všechny páry netrávily v kině.

Přitroublá černošská komedie s Martinem Lawrencem, fešnými ženami a tlustými muži Welcome Home, Roscoe Jenkins tento víkend neměla na víc než 8,8 milionu. Celkem má milionů devětadvacet a dá-li pámbu, nikdy ji neuvidíme v našich kinech.

Ellen Page ve filmu Juno
Ellen Page ve filmu Juno | Foto: Aktuálně.cz

Za ostudu naopak můžeme pokládat, že zdejšího distributora pořád ještě nezískala výborná komedie Juno nominovaná překvapivě i na několik Oscarů. V žebříčku se drží už jedenáct týdnů a k hromádce 124 milionů na amerických tržbách přihodila přes víkend 4,6 milionu.

Důchodcovská komedie Než si pro nás přijde s Jackem Nicholsonem a Morgan Freemanem je na tom o něco hůř. Osmá příčka, žádné nominace na Oscara a po sedmi týdnech 81 milionů.

Žebříček uzavírají záznam hudebního turné Hannah/Montana/Miley Cyrus a další romantická komedie 27 šatů s Katherine Heigelovou.

Ani příští týden nelze očekávat masivní hity a ani vysloveně ambiciózní snímky.

 

Právě se děje

Další zprávy