Na Oscarech se letos nebude zpívat ani děkovat Bohu

Pavel Kroulík, krk
19. 2. 2010 9:00
Na večeru nevystoupí interpreti nominovaných písní
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Patřičnou hladinu emocí a energie zajišťují na "nejslavnějším podnikovém večírku světa" také interpretace nominovaných písní. A některé se zvlášť vryly do paměti.

Jako když v roce 1994 na slavnostním předávání Oscarů zpíval Bruce Springsteen Street of Philadeplhia nebo  o čtyři roky přednesla Céline Dion My Heart Will Go On z velkofilmu Titanic.  Rappeři Three 6 Mafia se zase v roce 2006 obklopili prostitutkami, když zpívali It's Hard Out Here for a Pimp z hudebního dramatu Hustle a Flow.

Foto: Reuters

Nic takového se ale na letošním, 82. ročníku výročních cen nestane. Interpreti pěti nominovaných písní totiž oproti tradici nevystoupí v přímém přenosu stanice ABC. Songy jen zazní spolu s klipy z filmů, ve kterých plní funkci ústřední melodie,  potvrdila mluvčí americké filmové akademie  Leslie Ungerová.

Nebyli jsme pozváni

To znamená, že písničkář Randy Newman nevystoupí ani s jednou ze dvou písní Almost There a Down in New Orleans, které byly nominované za animovaný film Princezna a žabák. Ani Marion Cotillard nepředvede srdceryvnou Take It All z muzikálu Nine - což také je jedna z mála nominací pro snímek Roba Marshalla.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Reinhardt Wagner a Frank Thomas nezazpívají Loin de Paname z filmu Paříž 36.  Na pódium nepřijde ani Jeff Bridges s písní The Weary Kind z filmu Crazy Heart, přestože je i jedním horkých favoritů na hereckého Oscara. A nedostaví se ani autoři tohoto songu Rayn Bingham a T Bone Burnett. "Nebyli jsme pozváni," řekl Bingham agenturám, a neskrýval přitom překvapení.

Loni se přitom směska písní z filmu Milionář z chatrče za doprovodu indických tanečnic postarala o energickou atmosféru večera. A z písně Jai Ho se naopak po Ocarech definitivně stal globální hit, který posléze přezpívala i skupina Pussycat Dolls.

Foto: Aktuálně.cz

Možná se ale noví organizátoři víc obávali problémů podobným těm, které se s interprety nejlepších filmových skladeb objevily i minulý rok. Spolu se dvěma songy z Milionáře byl nominován také Peter Gabriel za Down to Earth z animáku Vall-I.

Odmítl však na oscarovém večeru vystoupit, protože nesouhlasil s tím, že se jeho píseň musí smrsknout do jedné minuty a vytvořit medley právě s indickými nápěvy AR Rahmana.

„Vše pro filmy," vysvětlil na svém twitteru producent a choreograf Adam Shankman, proč z letošního programu mizí písně. Zároveň tu napsal, že najal 69 tanečníků a tanečnic, aby večer rozpohyboval.

Děkujte Bohu v zákulisí

Neuvedl, co přesně plánuje, ale ví se, že na předávání Oscarů - které se bude konat 7. března tradičně v divadle Kodak - bude při nejmenší desítka tanečníků a tanečnic z reality show televize Fox So You Think You Can Dance, kde Shankman působí jako porotce.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Slavnostním předávání nejprestižnějších filmových cen budou diváky v sále i u obrazovek provázet dva herci: komik Steve Martin a Alec Baldwin. Výběr to byl překvapivý, minule se totiž osvědčil australský herec, zpěvák a tanečník Hugh Jackman.

Jeho show v muzikálovém stylu sledoval na ABC po letech opět rekordní počet diváků. Úspěch Boyleova Milionáře z chatrče, který dostal osm Oscarů, vidělo v únoru 2009 36,3 milionu lidí - tedy o 13 procent víc než rok předtím.

Oscary se dlouhodobě potýkají s klesající sledovaností. I to bylo jedním z důvodů, proč akademie letos poprvé od roku 1943 rozšířila pětici nominovaných na nejlepší snímek na dvojnásobný počet filmů: chce, aby se se dostalo na všeobecně známější tituly, které přitáhnou diváky.

Oscar 2009: Skladatel hudby k Milionáři z chatrče A. R. Rahman; druhá soška je za titulní píseň
Oscar 2009: Skladatel hudby k Milionáři z chatrče A. R. Rahman; druhá soška je za titulní píseň | Foto: Reuters

A rovněž kvůli sledovanosti lidé z branže tipovali jako moderátora spíš někoho mladšího a bližšího novým generacím. Hollywoodem kolovalo třeba jméno Neila Patricka Harrise, populárního svůdníka Barneyho ze seriálu How I Met Your Mother, který už uváděl televizní Emmy.

Martin a Baldwin si podle producentů mají vyměňovat vtípky a „odstranit afektované a škrobené žertování mezi předávajícími". Vzhledem k jejich věku se ovšem ceremoniál může také posunout zpět k tradiční hollywoodské slávě a oficóznosti.

Současně je Baldwin, nyní hvězda seriálu 30 Rock, znám i coby politický aktivista, zatímco Hollywood se snaží komentování aktuálního politického dění vyhýbat.

Organizátoři chtějí popohnat večer i tím, že ho  zbaví tradičního děkování partnerům, studiím, rodinám a Bohu - což je prý ta nejnenáviděnejší část večera.

Spoluproducent Bill Mechanic na tradičním předoscarovém obědě v Beverly Hills prozradil nominovaným, že pro ně plánují dvě řeči. V té kratší mají před kamerami na pódiu říct třeba něco o tom, co Oscar znamená pro ně.

Až v zákulisí pak namluví na kameru delší vzkaz, který se bude rozesílat e-mailem a bude také k dispozici na webu akademie.

 

Právě se děje

Další zprávy