Na obrazovky vjel nový Knight Rider. A diváci zívali

Kamil Fila Kamil Fila
26. 9. 2008 20:15
Při televizní premiéře skončil v hlavním čase třetí
Foto: NBC

Los Angeles - V letech 1982 až 1986 se v celkem 90 epizodách proháněl po televizních obrazovkách David Hasselhoff coby řidič Michael Knight se svým černým autem KITTem a stíhal jím zločince, které bůhvíproč nemohla honit policie.

Seriál vznikl v době boomu "angličáků" a počínající éře domácích počítačů, kdy publikum bylo fascinováno možnostmi umělé inteligence.

Šlápnutí vedle

Spojení rytířsko-kovbojsko-diskotékového hrdiny a auta, které umí mluvit a myslet - že hračky jsou živé, je tajný splněný dětský sen - zaúčinkovalo v polovině 80. let dokonale, přestože seriál byl dějově jinak zcela banální.

Foto: archiv

K popularitě přispěla i úvodní znělka, která přinesla spolu s Policajtem v Beverly Hills a Krotiteli duchů jeden z nejrozpoznatelnějších a nejchytlavějších hudebních motivů zlatých 80´s.

Jednasedmdesátiletý producent Glen A. Larson, který je zodpovědný i za seriály jako Buck Rogers, Battlestar Galactica, Automan či Magnum, se rozhodl po letech oživit slávu Knight Ridera a počítal s tím, že se mu jej podaří restartovat stejně úspěšně jako nedávno výše jmenovanou Battlestar Galacticu.

Jenomže už celovečerní pilotní díl podle výsledků sledovanosti i celkové spokojenosti ukázal, že tentokrát šlápl vedle. Knight Ridera ve středu večer na stanici NBC vidělo podle měření peoplemetrů "pouhých" 7, 3 milionu diváků.

Foto: archiv

Skončil tak celkově třetí za dlouho běžící sérií Sběratelé kostí (9, 6 milionu diváků) ze stanice Fox a vítězným pořadem Dancing With Stars (15, 6 milionu) na stanici ABC.

Nová série Knight Ridera uvedla na scénu nové hrdiny i jiný model auta. Namísto Pontiacu se nyní krajinou prohání Ford. Nicméně pilotní díl nepředstavil příliš mnoho speciálních vymožeností, kterými má KITT disponovat.

Model z roku 2008 sice umí odpuzovat střely, měnit barvu, sám se opravovat, vlámat se do různých počítačových sítí, jet rychlostí okolo 200 mil za hodinu a je prakticky nezničitelný při nárazech, jenomže v době, kdy nám kvůli masivnímu rozvoji počítačů již nic nepřipadá dostatečně sci-fi, jsou taková vylepšení nepřekvapivá.

Hasselhoff neskrýval zklamání

Podle slov producentů má být seriál určen především mladší generaci diváků, která nemá zažité ani reprízy původního Knight Ridera.

Foto: archiv

David Hasselhoff neskrýval zklamání, že s ním tvůrci nepočítali a ponechali mu jenom drobnou roli otce hlavního hrdiny. "Tohle se trochu míjí cílem…Je to jako Indiana Jones bez Indiana Jonese," prohlásil s jistou hořkostí.

Sám přitom už před několika lety nabízel vlastní ideu, jak by seriál mohl pokračovat, ale producenti ho ignorovali. Výsledný pilotní díl prý Hasselhoff předem neviděl, ale při natáčení ho vize jiných moc nenadchly.

Podle internetových ohlasů a zahraničních recenzí je sice nová inkarnace Knight Ridera lepší než předchozí seriál Knight Rider 2010 z roku 1994, který patří k nejhůře hodnoceným seriálům všech dob - to ovšem není žádná výhra.

V pilotním celovečerním díle je údajně pouze jediná dobrá honička, jinak je nudný a unylý, za což prý může i obsazení hlavních rolí vymydlenými herci z mýdlových oper. Děj je údajně velmi slabý a působí jako výsledek nedávné masové stávky scenáristů. (Vyjma zahraničních recenzí je dostupná i jedna česká.)

Foto: archiv

Mezi cílovou skupinou "muži pod 18 let" si nicméně seriál vedl podstatně lépe než u pamětníků, totiž „mužů 30+".

Některé prudérnější americké diváky také pobouřilo jisté "okořenění" poetiky seriálu erotickými scénami, respektive sexuálními konotacemi.

Než si hlavní hrdina navleče ikonickou koženou bundu a džíny, vidíme ho nejprve spát v posteli nahého se dvěma dívkami, s nimiž nepochybně strávil bouřlivou noc, a jednou z hrdinek je agentka FBI, která se otevřeně prezentuje lesbickými sklony.

Kdo to mluví

Přestože první díl spoluprodukoval Doug Liman (Agent bez minulosti, Pan a paní Smithovi) a režíroval jej jeden z nejlepších televizních profesionálů Steve Shill (epizody seriálů Zákon a pořádek, Deadwood, Invaze, Myšlenky zločince, Pohotovost, Řím, Dexter), šťouralové už si všímají různých technických chyb a nesmyslů, počínaje KITTovým designem a konče návazností scén.

Foto: Aktuálně.cz

Zřejmě nejkurióznější věcí na celém projektu je hlas KITTa. Pro novou sérii jej původně namluvil herec Will Arnett, s jehož prací byli všichni nadmíru spokojení, než se začalo řešit, že jeho hlas je příliš spojen s reklamami na auta a nákladní vozy General Motors - KITT je ovšem nyní výrobkem Fordu.

Arnetttovy dialogy nakonec musel kompletně přemluvit Val Kilmer, který naštěstí dovedl zachovat hlavní požadavek tvůrců: působit trochu jako Spock ze Star Treku - tedy superracionální bytost, která má svůj šarm.

Pocta původnímu Knight Riderovi:

Dvouminutové preview (pohled do zákulisí)

Televizní teaser (upoutávka na pilotní díl)

 

Právě se děje

Další zprávy