Na obrazovky se vrací Sex ve městě a Indiana Jones

Jitka Gráfová
2. 5. 2008 11:36
I české televize připomenou nadcházející filmové hity

Praha - Zatímco Prima láká na reprízu Přátel, veřejnoprávní stanice od pátečního večera bude opakovat úspěšný seriál Sex ve městě. A na Nově si v prime timu divák zopakuje dosavadní tři dobrodružství Indiana Jonese.

Důvod je prozaický: za pár týdnů přijde do kin nové dobrodružství archeologa Indyho a na plátno poprvé vyrazí stylová čtveřice nezadaných třicítek z Manhattanu, aby tu vedla řeči o mužích. Tak proč si s distributory vzájemně nevyjít vstříc: sledovanost výměnou za pozvánku do kina na předpokládané blocbustery.

Kdo si vezme pana Božského

Diváci se vrátí se Sexem ve městě do roku 1998, kdy se úspěšný seriál z produkce HBO poprvé objevil na obrazovkách a zopakují si všechny příběhy  třicetileté novinářky Carrie a jejích tří nezadaných kamarádek. Veřejnoprávní televize odvysílá letos všech šest sérií.

Pánský magazín FHM je zařadil mezi nejotravnější postavy všech dob, pro lepší polovinu lidstva se Carrie Bradshawová a její metrosexuální spolubojovnice staly jednou z televizních ikon přelomu tisíciletí.

Sex ve městě
Sex ve městě | Foto: Reuters

Novinářka Carrie, drsňačka Samantha, romantička Charlotte a právnička Miranda si užívají nezadaného života na Manhattanu; řadu sexuálních, partnerských i profesních problémů jim pomáhají snášet lodičky od Manola a šaty od Jeana Paula Gaultiera.

Seriál, jenž se stal jedním z prvních vyjádření fenoménu singles, na obrazovkách ČT diváci viděli poprvé v roce 2000. Když v USA v roce 2004 skončil posledním dílem, dosáhl sledovanosti, s jakou se loučily klasiky M.A.S.H. nebo Přátelé.

Teď se čeká na červen, kdy se čtveřice objeví na filmovém plátně. Warner Bros i studio New Line Cinema vědí, že mají v rukách jeden z trumfů letní sezony.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kde se teď dál bude plkat o Sexu ve městě?
Rozhovor s Carrie Bradshawovou? Za 2000 dolarů
Indiana Jones válcuje kina tři měsíce před premiérou

O tom svědčí nabídka na rozhovory, za které si studio účtovalo 2000 dolarů.  Nebo celosvětová mánie divaček, kterou vyvolala fotka Carrie ve svatebních šatech. Vezme si Sarah Jessica Parkerová svého pana Božského, nebo to byl sen? Stejně zapůsobil snímek Charlotte s těhotenským břichem.

Co všechno už dělal Indy

Dosavadní peripetie slavného Indiana Jonese, jehož nový příběh vstupuje do kin už 22.  května, zas divákům připomene Nova každý pátek od 20 hodin.  Doktor Sova a Petr Vondráček budou mít zahraniční konkurenci.

Foto: Aktuálně.cz

Tento pátek diváci uvidí první díl s názvem Dobyvatelé ztracené archy. Když se snímek o příběhu archeologa Indyho objevil na filmovém plátně, psal se rok 1981.

Spojili v něm svoje síly Steven Spielberg a George Lucas a namíchali dokonalou směs. Diváky vábilo až ikonické zobrazení nepřemožitelného Indyho, na stranu druhou tvůrci vybalancovali jeho hrdinské vlastnosti nadsázkou v té době u akčních filmů nevídanou.

V Dobyvatelích je Harrison Ford coby Indy pověřen vládou Spojených států, aby našel Archu úmluvy se zvláštní mystickou silou, kterou chtějí získat nacisté. Indy s kloboukem a bičem proto uzavírá spojenectví s Marion Ravenwoodovou a vyráží.

Zájem fanoušků si vyžádal o tři roky později pokračování s názvem Indiana Jones a Chrám zkázy. Režie se opět ujal Steven Spielberg a asijské dobrodružství vyneslo tvůrcům Oscara za vizuální efekty.

Na třetí díl si fanoušci museli počkat dalších pět let. Ve filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava se k archelologovi přidává i jeho otec, kterého ztvárnil Sean Connery, a oba se vydávají hledat Svatý grál.

Indiana Jones
Indiana Jones | Foto: Aktuálně.cz

Pak následovala dvacet let dlouhá pauza vyplněná spekulacemi a sliby autorů.  Nakonec je splnili a dnes šestašedesátiletý Harrison Ford se přes poznámky, že na roli už fyzicky nestačí, vydává 22. května počtvrté do kin jako neohrožený archeolog.

Lehce ironická pocta starosvětskému dobrodružství v nich zatím vydělala přes miliardu dolarů a podle dosavadního zájmu má být film, který se porpvé představí na festivalu v Cannes, jedním z kasovních trhálů léta.

V nových příbězích  bude spolu s agentkou Irinou Spalkovou (Cate Blanchettová) bojovat o Křišťálovou lebku, která je údajně rozdělená na sedm částí rozesetých po celém světě. Kdo ji spojí v jeden celek, bude disponovat nesmírnými znalostmi a silou.

V roli Indyho syna se objeví mladý herec Shia LeBeouf, nová Spielbwergova hvězda, která  si zahrála v hitech Transformers a Disturbia.

 

Právě se děje

Další zprávy