Na nezávislých Oscarech uspěly Terapie láskou i sexem

Kultura Reuters Kultura, Reuters
24. 2. 2013 16:58
Terapie láskou má cenu pro nejlepší film, herečku i za režii a scénář
Jennifer Lawrence získala cenu za hlavní roli ve filmu Terapie láskou
Jennifer Lawrence získala cenu za hlavní roli ve filmu Terapie láskou | Foto: Reuters

Santa Monica - Nejprestižnejší americké nezávislé filmové ceny Film Independent Spirit Awards 2013 ovládla hořká komedie režiséra Davida O. Russela Terapie láskou. V předvečer udělování Oscarů 2013 získala čtyři ocenění, včetně ceny za nejlepší celovečerní film.

Jennifer Lawrence, která v Terapii láskou hraje "sexuálně zdivočelou" mladou vdovu dosáhla na cenu pro nejlepší herečku a David O. Russell se stal nejlepším režisérem.

David O. Russel získal za Terapii láskou cenu pro nejlepšího režiséra i scenáristu.
David O. Russel získal za Terapii láskou cenu pro nejlepšího režiséra i scenáristu. | Foto: Reuters

Herečka i režisér jsou také mezi nominovanými na oficiální hollywoodské Oscary, Terapie láskou má nominaci na nejlepší film. "Když děláte film ze srdce, není důležitý žánr. Mí hrdinové jsou skuteční, dějí se jim legrační věci," řekl Russell v přijetí jeho ocenění.

Film Independent Spirit Awards jsou považovány za nejvyšší ocenění pro nízkorozpočtové a umělecké filmy.

Ceremoniál, který se odehrál ve stanu na kalifornské pláži v Santa Monice, jsou uvolněné a neformální, jsou protipólem oficiálních cen Akademie. Ovšem i tohoto ceremoniálu se účastní hollywoodské hvězdy - neformálního setkání se zúčastnili Salma Hayek, Jeremy Renner, Daniel Radcliffe, Amy Poehler a další.

Jedinou cenu si favorizovaná Divoká stvoření jižních krajin odnesla díky kameramanovi Benu Richardsonovi.
Jedinou cenu si favorizovaná Divoká stvoření jižních krajin odnesla díky kameramanovi Benu Richardsonovi. | Foto: Reuters

Úspěch Terapie láskou odsunul na druhou kolej jiné favority klání. Například Divoká stvoření jižních krajin režiséra Benha Zeitlina se musela spokojit s jedinou cenou za kameru. Pětkrát nominovaný snímek Až vyjde měsíc od Wese Andersona dokonce vyšel úplně naprázdno.

Rakouské drama Láska Michaela Hanekeho získalo cenu pro nejlepší zahraniční film, což ještě posílilo očekávání rakouského filmaře, který má i pět nominací na Oscary. Michael Haneke se předávání cen zúčastnil jen den poté, co vyhrál francouzské Césary. "Mám dojem, že jsem tady nejstarší," zažertoval Haneke. "Cítím se ale báječně. Je to samozřejmě naprosté překvapení, protože nikdo neočekával, že film s tématy, jako je stárnutí a smrt, dostane tak daleko," dodal Haneke.

Helen Hunt získala cenu pro herečku ve vedlejší roli za sexuální terapeutku ve snímku The Sessions.
Helen Hunt získala cenu pro herečku ve vedlejší roli za sexuální terapeutku ve snímku The Sessions. | Foto: Reuters

Herečka Helen Hunt získala cenu za vedlejší roli sexuální terapeutky v romantickém komedii The Sessions. Díky stejnému snímku uspěl jako herec v hlavní roli i John Hawkes, který hraje ochrnutého pacienta Helen Hunt.

Snímek Dicka Kirbyho o znásilňování žen v americké armádě Neviditelná válka (Invisible War) získal cenu pro nejlepší dokument.

Cenu pro herce ve vedlejší roli si odnesl Matthew McConaughey za ztvárnění striptéra ve filmu Bez kalhot. Pro hvězdu akčních a romantických snímků je to bezesporu životní úspěch u filmových kritiků, kteří jinak na jeho adresu nešetří spíš sarkasmy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy