Na Letnou se vrátí pomník Stalina. Monstrum nad Prahou postavíme a pak odpálíme, slibují filmaři

ČTK ČTK
16. 5. 2016 12:27
Na pražské Letné v těchto dnech kvůli natáčení filmu o autorovi Stalinova pomníku vyroste maketa sochy, která byla v 50. letech minulého století největším skupinovým sousoším v Evropě. Snímek Monstrum sleduje osudy sochaře Otakara Švece a jeho manželky Vlasty, kteří svůj život ještě před odhalením pomníku ukončili sebevraždou.
demolice Stalinova památníku
demolice Stalinova památníku | Foto: Jon's pics / Source / CC BY

Maketa Stalinova pomníku, která vyroste na pražské Letné kvůli filmu Monstrum, vznikala několik měsíců v dílnách na Kavčích horách.

"Leitmotivem filmu bude niterné, sugestivní spojení intimního milostného vztahu manželů Švecových s ohromnou, nelítostnou masou žuly, která se postupně stává absurdním symbolem zániku nejen pro ně samotné, ale i pro celou společnost," uvedl Jan Lekeš, v jehož producentské skupině film vzniká. Sousoší na počest sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina bylo na Letné odhaleno v roce 1955, po odsouzení jeho kultu osobnosti bylo o sedm let později zbouráno.

"To monstrum skutečně nad Prahou postavíme. A taky ho později odpálíme," řekl režisér a scenárista filmu Viktor Polesný, který pro ČT naposledy režíroval dvoudílný snímek Zločin v Polné. Chce vyprávět příběh noblesního člověka a velkého umělce, který zaváhá, "podlehne pokušení a podá ruku ďáblovi", dodal.

Filmaři vyrobili skoro šest metrů vysokou Stalinovu hlavu, kterou podepře dalších šest metrů lešení. Část pomníku, který měl původně na výšku víc než 15 metrů, tak dotvoří s pomocí digitálních triků. Pro natáčení vzniklo také několik různě velkých modelů, aby mohl film ukázat výrobu sousoší ve všech jeho stádiích. K původnímu pomníku se nezachovala technická dokumentace, takže filmaři vycházeli z dobové literatury, fotografií a filmů.

"Jeho osud byl odrazem kruté doby, v níž žil a tvořil. Fascinuje mě, jak je ta strašlivá doba dnes některými lidmi i z řad politiků bagatelizována a zlehčována," řekl o Švecovi jeho filmový představitel Jan Novotný. Švecovu manželku Vlastu hraje Zuzana Stivínová a jeho žáka ztvární Martin Kraus.

Natáčení filmu Monstrum začalo poblíž Mladé Boleslavi. Vedle Letné se bude natáčet i jinde v Praze, třeba v Ledeburské zahradě, na Střeleckém ostrově, v Národním památníku na Vítkově nebo na Akademii výtvarných umění.

"Fronta na maso", jak se pomníku, který zobrazoval Stalina s osmičlenným zástupem, nelichotivě, ale trefně říkalo, přišla na tehdy závratnou sumu 140 milionů korun. Pomník vážil 17 tisíc tun a aby se nesesunul do Vltavy, bylo pod ním vybudováno rozlehlé železobetonové podzemí.

 

Právě se děje

Další zprávy