Na Letní filmovou školu do Uherského Hradiště přijede britský režisér Mike Leigh i Cirk La Putyka

ČTK ČTK
3. 5. 2018 17:08
Leigh patří mezi nejslavnější evropské filmové tvůrce. Vítěz Zlaté palmy z Cannes, Zlatého lva z Benátek a držitel Řádu britského impéria uvede retrospektivu svých filmů.
Britský režisér a scénarista Mike Leigh.
Britský režisér a scénarista Mike Leigh. | Foto: Reuters

Mezi hosty Letní filmové školy v Uherském Hradišti, která se letos uskuteční od 27. července do 5. srpna, budou herečka Iva Janžurová a britský režisér Mike Leigh.

Oba umělci na největším nesoutěžním kinematografickém festivalu v zemi převezmou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů, která akci pořádá.

Leigh patří mezi nejslavnější evropské filmové tvůrce. Vítěz Zlaté palmy z Cannes, Zlatého lva z Benátek a držitel Řádu britského impéria uvede retrospektivu svých filmů a v rámci "divoké karty" také tři snímky z historie světové kinematografie, které jej nejvíce ovlivnily. Jedním z nich budou Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana.

"Paní Ivě Janžurové chceme vzdát hold za více než půlstoletí neuvěřitelné mnohotvárné herecké práce, která v českém kontextu stěží najde obdobu," uvedla programová ředitelka Letní filmové školy Iva Hejlíčková.

Dalšími potvrzenými hosty jsou německý režisér Roland Klick a chilský tvůrce Alejandro Fernandéz Almendras, jehož snímek Zabít člověka získal roku 2014 Velkou cenu poroty za nejlepší hraný film na festivalu Sundance.

Sekce Roztržená opona se bude zabývat tématem manipulace ve filmu. "Myslím, že žijeme ve světě, kde svým způsobem opět probíhá studená válka. A nejsem si jistá, jestli mladí lidé dokážou být dost ostražití," uvedla Hejlíčková.

Proto chce na ukázce dvou filmů z 50. let z obou stran železné opony na stejné téma ukázat různost pojetí. "Potíž je v tom, že se jedná o známé a kvalitní tvůrce a nejde o prvoplánové tendenční věci, které by každý divák hned prohlédl a vysmál by se jim. Snímky bych ráda doprovodila besedami s historiky a psychology, kteří by to téma dotáhli až k dnešku," dodala Hejlíčková.

Letošní Letní filmová škola ve svých sekcích mimo jiné připomene 100 let od narození Ingmara Bergmana, 100 let od vzniku Československa a 120 let českého filmu.

Každoroční sekce Němý film s živou hudbou bude věnována dílu Friedricha Wilhelma Murnaua, který výrazně poznamenal německou kinematografii. Půlnoční delikatesy se v tématu Stranger Films zaměří na současnou vlnu nostalgie po reliktech 80. a 90. let a přinesou hororově laděné dětské snímky i morbidní teenagerské snímky.

Doprovodný program festivalu mimo jiné nabídne koncerty Davida Kollera a Barbory Polákové konané zdarma na Masarykově náměstí. Dvě představení si připravil také soubor nového cirkusu Cirk La Putyka ve Slováckém divadle.

Akreditace na 44. ročník Letní filmové školy spouští organizátoři ve čtvrtek. Devítidenní vstupenka začíná na 1350 korunách, jednodenní vychází na 350 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy