MFF Karlovy Vary vrcholí. Prodalo se zatím 100 tisíc lístků

ČTK ČTK
8. 7. 2015 12:53
Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je za půlkou. Na 296 projekcí přišlo dosud téměř sto tisíc diváků.
Hlavní představitel filmu Domácí péče
Hlavní představitel filmu Domácí péče | Foto: Hermína

Karlovy Vary - Už 97 576 vstupenek bylo prodáno na karlovarském festivalu. Podle tiskového oddělení se tu dosud akreditovalo 11 542 účastníků. Držitelů Festival Passů je 9610, filmových tvůrců 410, filmových profesionálů 890 a novinářů 627. Dosud se uskutečnilo 269 projekcí.

Hostem festivalu byla třikrát na Oscara nominovaná světoznámá polská filmařka Agnieszka Hollandová, která je spjatá s českou kinematografií od studií na FAMU v 60. letech. Předloni byla prezidentkou hlavní poroty a představila tu čtyřhodinový Hořící keř - letos se příliš nezdržela. Právě je totiž v polovině natáčení polsko-české komedie Přes kosti mrtvých podle knižní předlohy Olgy Tokarczukové. Má jít o něco úplně jiného, než co vytvořila dosud.

"Už mě trochu nudila práce v televizi i ta moje seriózní psychologická dramata," svěřila se Festivalovému deníku. Hrdinkou příběhu je žena, které je přes šedesát a má pocit, že ji svět vůbec nevnímá, že je neviditelná. Z českých herců obsadila jen Miroslava Krobota.

Naopak pracovně na festival přijel režisér Jan Němec, který koncem týdne oslaví devětasedmdesáté narozeniny; v roce 2006 ve Varech získal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Pokračuje tu v natáčení filmu Vlk z Královských Vinohrad, jehož příběh vychází z jeho autobiografických povídek Nepodávej ruku číšníkovi. Pro filmovou verzi vybral čtyři z nich, jeho alter ego hraje Jiří Mádl.

Příběh začíná v Cannes v roce 1968, kdy měli Čechoslováci v hlavní soutěži tři filmy. Každý měl naději na nějakou cenu, což nakonec zhatila pseudorevoluce francouzských filmařů, levicových intelektuálů v čele s Jeanem-Lukem Godardem. Festival byl tehdy kvůli solidaritě se stávkujícími dělníky a protestujícími studenty předčasně ukončen.

V anketě diváků aktuálně vede snímek Paola Sorentina Mládí, který vznikl v italsko-francouzsko-švýcarsko-britské koprodukci s Michaelem Cainem a Harveyem Keitelem v hlavních rolích.

Keitel ho 10. července ve Velkém sále Thermalu osobně uvede. 

Každý rok dávám demisi, aby mě mohl Jiří Bartoška nahradit někým mladším, říká moderátor filmového festivalu v Karlových Varech Marek Eben. Každý rok prý taky čeká, s čím novým přijdou bratři Cabanové | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy