Na Fresh Film Festu vyhrála rekonstrukce lidské paměti

Kultura Kultura, Líba Drdáková
28. 8. 2011 21:18
Ve Fresh Generation zvítězil snímek Jess + Moss
Jess + Moss
Jess + Moss | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Americký snímek Jess + Moss režiséra Claye Jetera zvítězil v kategorii Fresh Generation (mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů) 8. ročníku Fresh Film Festu.

Festival v různých kinech v Praze navštívilo od středy přibližně 7 000 diváků, stejně jako loni. Evropský festival zaměřený na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu zakončila v neděli projekce celovečerního snímku Rare Exports.

V případě poetického snímku Jess + Moss o prázdninových zážitcích malého chlapce a jeho sestřenice mezinárodní porota ocenila "vytříbenou rekonstrukci lidské paměti a výjimečnou atmosféru vytvořenou emotivními a poetickými obrazy".

Snímek byl natočen na desítky odlišných filmových materiálů různého stáří s odlišnými vizuálními vlastnostmi. Porota také z této kategorie zmínila snímek Bellflower režiséra Evana Glodella "pro jeho kreativní energii a odvahu, se kterou přesahuje filmové konvence".

V soutěžní sekci Konfrontace (mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních studentských filmů) si cenu za nejlepší film odnesl estonský dokumentární snímek Jáma českého režiséra Jiřího Stejskala. Jde o příběh netypické rodiny z Kyjeva, která bojuje proti nedodržování majetkových zákonů. Porota vítězství snímku okomentovala: "V souvislosti s tímto filmem bychom rádi parafrázovali Milana Kunderu, který říká: Dobrý příběh umožňuje divákovi dívat se na svět a smát se i nejvážnějším věcem jako Bůh."

Wanderend Haus voll Vogelwasser
Wanderend Haus voll Vogelwasser | Foto: Aktuálně.cz

Zvláštní uznání porota přiřkla v této kategorii snímku Long Distance Call režiséra Grzegorze Muskaly za "vynikající scénář, který poukazuje na hlubokou znalost lidské povahy. Tento snímek dosahuje maximálního účinku na minimálním prostoru a pouze s jedním hercem".

V kategorii Theatre Optique (mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů) cenu za nejlepší film získal německý snímek Wanderend Haus voll Vogelwasser režisérky Veroniky Samartsevové "za srdečný a osobní přístup, vynikající zvuk a osobitou uměleckou stránku". Speciální cenu si odnesl film Life Is a Bitch české režisérky Michaely Hoffové, kde porota ocenila "jedinečný a svěží styl a humor".

Porota sekce Fresh Czech (česká studentská soutěž) vybrala jako nejlepší film snímek Příznaky režiséra Tomasze Wińskiho. Členové poroty ocenili, že jde o "řemeslně zvládnutý sevřený film se závažným neokázalým tématem, výbornými hereckými výkony, dobře napsaným scénářem, vypointovanými dialogy a dobrým použitím hudby".

V porotách jednotlivých kategorií usedli z domácích tvůrců například režisér a scenárista Robert Sedláček a výtvarník a tvůrce počítačových her Jakub Dvorský. V porotě Fresh Generation byl mimo jiné maďarský režisér Benedek Fliegauf, jehož nový film Lůno je od 15. srpna uváděn v tuzemských kinech.

Přehlídka měla na programu projekce téměř 120 filmů. Hlavním tématem letošního ročníku byl vzdor; téma se odrazilo na plakátech, při výběru nesoutěžních snímků a na některých doprovodných akcích.

Fresh Film Fest zahájil v pražském kině Světozor americký film Blue Valentine, který natočil režisér Derek Cianfrance. Soutěž nabídla výběr z 1500 přihlášených filmů. Přehlídku kromě Světozoru hostily i Palác Akropolis, kinosál Francouzského institutu, divadlo Ponec i další místa. Zdarma se promítalo v letním kině v Riegrových sadech.

 

Právě se děje

Další zprávy