Na filmovou školu přijede Brazilec Kaurismäki

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 6. 2007 0:00
Setkání v Uherském Hradišti bude tančit v rytmu stáří
Andrej Krob a Václav Havel
Andrej Krob a Václav Havel | Foto: LFŠ

Praha - Už po třiatřicáté se v červenci koná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Podle ředitele přehlídky Jiřího Králíka s doposud nejnižším rozpočtem. Přízeň sponzorů označil za bídnou. "Kdybyste o nějakých věděli, tak jim dejte vědět," vyzvala na tiskové konferenci  dramaturgyně kavkazské sekce Mira Haviarová.

LFŠ podle Králíka hospodaří s rozpočtem 13 milionů korun; z toho polovinu pokrývají příspěvky od státu a 3,5 milionu vybere festival od návštěvníků; zbytek jde ze zahraničí a od sponzorů. Loni se na přehlídku akreditovalo pět tisíc účastníků, největší český karlovarský filmový festival měl účastníků dvakrát tolik.

Ten láká velké firmy víc než setkání milovníků filmového umění a nezávislé kultury. Letos je hlavním tematickým okruhem cyklus Člověk a stáří, další okruhy se zabývají brazilskou a kavkazskou kinematografií.

Jednotlivé dny zasvěcuje LFŠ národním kinematografiím. Celkem organizátoři pro letošek pod sloganem "V rytmu samby, melancholie a moudrosti stáří a Kavkazu" slibují dvě stovky celovečerních filmů a další dvoustovku krátkometrážních. Plus řadu výstav, divadelních představení, koncertů a workshopů.

Člověk a stáří: Můj Nikifor
Člověk a stáří: Můj Nikifor | Foto: LFŠ

Přehlídka přivítá i hosty k  programovým sekcím. Z Brazílie dorazí režisér Hector Babenco. Autor slavného filmu Polibek pavoučí ženy by si v Uherském Hradišti měl převzít cenu Asociace českých filmových klubů.

Mezi brazilské hosty patří i režisér Mika Kaurismaki. Bratr finského režiséra Akiho dlouhodobě žije v Brazílii, propaguje místní hudbu a na LFŠ přiveze několik svých filmů. Kavkazskou sekci by měl doprovodit mimo jiné Michalkovův scénárista Rustam Ibragimbekov.

"Já i moji hosté patříme spíše do sekce Člověk a stáří," shrnula dramaturgyně kavkazské sekce Mira Haviarová dojem z tiskovky, kde si při ryčných brazilských rytmech podupávali spíše dříve narození.

Hradiště láká i na hvězdnější jména Krzystofa Zanussiho či Wima Wenderse. Tito hosté ale zatím nejsou nepotvrzení, stejně jako účast letos pětasedmdesátiletého Miloše Formana "Doufáme, že seskupení jeho kamarádů a spolupracovníků na LFŠ způsobí zázrak a přijede i on," věří Králík.

Plakát k filmu Once
Plakát k filmu Once | Foto: Aktuálně.cz

LFŠ i přivítá i českého exprezidenta Václava Havla. Stejně jako studentský Fresh Film Fest o měsíc později, kde uvedou Havlův výběr oblíbených filmů. V Hradišti ho přivítají osobně spolu s jeho generačním souputníkem Andrejem Krobem. "Loni se Havel omluvil pro nemoc, letos nám účast závazně potvrdil," dušuje se Králík.

Zlomit by ho mohly i havlovské dokumenty: Krobův Fenomén Hrádeček a Občan Václav Havel jede na dovolenou od spisovatele Jana Nováka. Na programu je i divadelní představení Krobova Divadla na tahu. "Pozvání nás zaskočilo. Naší ambicí je nebýt moc vidět," přiznal nicméně Andrej Krob.

V programu se ale najde i pár lahůdek pro všechny. Třeba česká premiéra dlouho očekávaného celovečerního filmu Simpsonovi. V distribuční předpremiéře uvede Škola také film Once, který letos bodoval v Sundance a zajímá Ameriku.

Všichni do jednoho
Všichni do jednoho | Foto: Aktuálně.cz

Předdistribuční projekci si tu odbyde i del Torrův Panův labyrint, spolu s dalšími rumunskými snímky by tu měl být k vidění i vítězný snímek letošního festivalu v Cannes - film 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny.

Bohatě zastoupena je domácí kinematografie. "Český film si to moc nezaslouží, ale budiž," komentuje to Králík.

Do Hradiště vyjede obnovený Kinoautomat,  projekci filmu A bude hůř doplní koncert skupiny DG 307, kromě řady filmů už promítaných v kinech se tu představí dokumenty Ghetto No. 1 či Ztracená dovolená a Žaludův film Všichni do jednoho.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti proběhne od 20. do 29. července.
Stránky přehlídky ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy