Na festivalu v San Sebastianu triumfoval čínský vdovec

mp
30. 9. 2007 17:15
Snímek režiséra Wayna Wanga získal dvě Stříbrné mušle

San Sebastian - Filmový festival ve španělském San Sebastianu ovládl příběh čínského vdovce obtížně si zvykajícího na život ve Spojených státech.

Ve svém novém snímku A Thousand Years of Good Prayers ho vypráví režisér Wayne Wang, který si za něj odnesl cenu pro nejlepší film.

Tradiční festivalovou cenu - Stříbrnou mušli - získal za nejlepší mužský herecký výkon i představil hlavní role ve Wangově snímku, čínský herec Henry O.

Snímek A Thousand Years of Good Prayers, který obstál v konkurenci dalších patnácti filmů, se tak může stát jedním z nejúspěšnějších Wangových počinů. Hongkongského tvůrce žijícího ve Spojených státech nejvíce proslavil nezávislý film Kouř z roku 1995.

Zlí jazykové by mohli připomenout, že scénář ke Kouři napsal romanopisec Paul Auster, který letos sansebastianské porotě předsedal.

Vítězný film vznikl na motivy krátkých povídek čínské spisovatelky Jijun Li
Vítězný film vznikl na motivy krátkých povídek čínské spisovatelky Jijun Li | Foto: Oficiální stránky spisovatelky

K nejnovějšímu dílu se Wang inspiroval krátkými povídkami čínské spisovatelky Jijun Li líčící osudy jejích krajanů žijících v Americe.

Nejlepší režii pak odborná porota přiznala britskému tvůrci Nicku Broomfieldovi, který si pro svůj film The Battle for Haditha vybral citlivé téma: vyšetřování masakru iráckých civilistů ve městě Hadísa z roku 2005, který měli na svědomí američtí mariňáci.

Zvláštní cenou pak porotci ocenili práci teprve osmnáctileté íránské režisérky Hany Makhmalbafové, která ve svém díle popsala běžný život šestileté afghánské školačky žijící ve městě Bamijan, kde Taliban před šesti lety odpálil staleté sochy Buddhy.

I proto nese snímek příznačný název Buddha Collapsed Out of Shame (volně přeloženo: Buddha se propadl hanbou).

Ve Španělsku nechyběly ani filmové celebrity. Za celoživotní dílo si odnesl cenu populární americký herec Richard Gere a švédská hvězda Liv Ullmanová - nejslavnější představitelka ženských rolí ve filmech nedávno zesnulého režiséra Ingmara Bergmana.

 

Právě se děje

Další zprávy