Na festivalu v Karlových Varech budou o Křišťálový glóbus soutěžit nové filmy Hřebejka i Němce

ČTK ČTK
31. 5. 2016 10:53
Světové premiéry snímků Vlk z Královských Vinohrad v březnu zesnulého režiséra a scenáristy Jana Němce a slovensko-české koprodukční Učitelky Jana Hřebejka uvede hlavní soutěž karlovarského festivalu, který se letos uskuteční od 1. do 9. července.
Jan Hřebejk
Jan Hřebejk | Foto: DVTV

Na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech budou mít světové premiéry filmy režisérů Jana Němce i Jana Hřebejka.

Svůj poslední film natáčel Němec (1936-2016) loni na festivalech v Cannes a právě v Karlových Varech na základě vlastních autobiograficky laděných vzpomínek. Podle programového ředitele festivalu Karla Ocha vznikla posmutnělá komedie, nesentimentální ohlédnutí, nonšalantní vyrovnávání si účtů v punkovém hávu.

Hřebejkův snímek odehrávající se za pozdní československé normalizace Och označil za studii patologické manipulativnosti mající univerzální platnost. Hlavní postavou je zdánlivě empatická a laskavá třídní učitelka, která však prostřednictvím svých žáků manipuluje jejich rodiči. Oba tituly budou mít ve Varech světovou premiéru.

Deset debutů a dva druhé filmy budou uvedeny v soutěži Na východ od Západu. Zahájí ji černá komedie Attily Tilla Takoví normální vozíčkáři o teenagerech upoutaných na invalidní vozík, kteří vytvoří gang nájemných vrahů. Domácí kinematografii zastoupí psychologické drama s prvky horroru Polednice režiséra Jiřího Sádka.

Tři světové premiéry - Normální autistický film Miroslava Janka, FC Roma režisérů Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové a Příbuzní ukrajinského dokumentaristy Vitalije Manského - se představí karlovarským divákům v soutěži dokumentů.

Mezi tuctem titulů z celého světa se objeví pod názvem Věž animací ozvláštněná rekonstrukce prvního medializovaného školního masakru ve Spojených státech z poloviny 60. let či snímek nazvaný Země koho?. Je palčivou zprávou o šokující úloze policie před, během a po revoluci v Egyptě před pěti lety, vznikl v koprodukci s Francií a USA.

 

Právě se děje

Další zprávy