Julianne Mooreová si do Varů přijede pro Křišťálový glóbus, uvede nový film

ČTK ČTK
11. 6. 2019 12:24
Křišťálový glóbus na zahájení filmového festivalu v Karlových Varech převezme americká herečka a držitelka Oscara a Zlatého glóbu Julianne Mooreová. Na festivalu navíc uvede film svého manžela, režiséra Barta Freundlicha Po svatbě, ve kterém sama účinkuje po boku Michelle Williamsové. Křišťálový glóbus letos na festivalu dostane také americká herečka Patricia Clarksonová známá ze seriálu Ostré předměty. Na festival se rovněž vrátí herec Casey Affleck.
Julianne Moore
Julianne Moore | Foto: Reuters

Mooreová hrála s Anthonym Hopkinsem v thrilleru Hannibal. Paleontoložku Sarah Hardingovou ztvárnila ve Ztraceném světu: Jurský park. Objevila se také ve filmech Hodiny, Next, či Děcka jsou v pohodě.

Za postavu Alice Howlandové ve snímku Pořád jsem to já získala Oscara, Zlatý Glóbus i Cenu BAFTA za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Zlatý glóbus již předtím obdržela za film Prostřihy a televizní drama Prezidentské volby.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se letos uskuteční od 28. června do 6. července. Již dříve pořadatelé oznámili, že Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostane kameraman Vladimír Smutný.

V hlavní soutěži letos není žádný film českého režiséra. Českou stopou v hlavní soutěži představuje slovensko-české drama Budiž světlo Marko Škopa a české filmy jsou též v dalších soutěžích.

Sekce Na východ od Západu představí debut absolventa FAMU Michala Hogenauera Tiché doteky s Eliškou Křenkovou v hlavní roli au pair, vystavené manipulaci v rodině, v níž pracuje.

Dokumentární soutěž uvede novinku Martina Marečka, jíž je komorní road movie otce a syna Dálava.

Ve znělce festivalu se objeví herečka Jiřina Bohdalová a přehlídka ještě uvede digitálně zrestaurovaný film ze zlatého fondu české kinematografie, snímek Juraje Herze Spalovač mrtvol.

 

Právě se děje

Další zprávy