Na festival do Varů přijedou herci Geoffrey Rush a Benicio del Toro

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 6. 2022 11:52
Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii na letošním karlovarském festivalu dostane australský oscarový herec Geoffrey Rush. Cenu prezidenta pak převezme další držitel Oscara, rovněž známý herec Benicio del Toro. V úterý to oznámili pořadatelé. Oba hosté dorazí na zakončení přehlídky.
Sedmdesátiletý Geoffrey Rush je známý z divadla i filmu.
Sedmdesátiletý Geoffrey Rush je známý z divadla i filmu. | Foto: Shutterstock

Sedmdesátiletý Rush je známý z divadla i filmu. Oscara dostal za snímek Záře z roku 1996, kde ztvárnil slibného introvertního klavíristu. Kromě toho účinkoval v romantické komedii Zamilovaný Shakespeare, historickém dramatu Králova řeč, kde zpodobil jazykového lektora anglického krále Jiřího VI., nebo akční sáze Piráti z Karibiku. V ní hrál kapitána Barbossu.

Ohlasy vyvolal též jako představitel dalšího známého komika Petera Sellerse ve snímku Život a smrt Petera Sellerse z roku 2004.

V posledních letech Rush ztělesnil vědce Alberta Einsteina v minisérii Génius nebo slavného umělce Alberta Giacomettiho ve filmu nazvaném Finální portrét. Víc ale o něm bylo slyšet v souvislosti s obviněním ze sexuálního obtěžování. Před třemi lety australský soud přiřkl Rushovi rekordní odškodné 2,8 milionu australských dolarů, což bylo tehdy 44,6 milionu korun. Herec zažaloval vydavatelství Nationwide News a deník The Daily Telegraph za pomluvu týkající se sexuálního obtěžování.

Herečka Eryn Jean Norvillová v roce 2017 nařkla Rushe, že ji osahával, když v letech 2015 až 2016 účinkovali v divadelní inscenaci Král Lear. Články o tom zveřejnil novinář Jonathon Moran v listu The Daily Telegraph, jenž vychází v Sydney a patří společnosti Nationwide News. Soudce dospěl k závěru, že si The Daily Telegraph a Moran před zveřejněním článků fakta dostatečně neověřili. Norvillovou označil za nedůvěryhodnou svědkyní se sklonem k přehánění.

"Karlovarský festival uvede k poctě Geoffreho Rushe filmy Králova řeč, Quills - Perem markýze de Sade a Záře," uvedli v úterý pořadatelé. Festival se uskuteční od 1. do 9. července.

Druhým hostem akce bude pětapadesátiletý Benicio del Toro, držitel Oscara i Zlatého glóbu za roli zkorumpovaného policisty ve filmu Traffic - Nadvláda gangů. Kromě toho del Toro účinkoval v Obvyklých podezřelých, 21 gramech, komiksovém Sin City, životopisném filmu o revolucionáři Che Guevarovi, dramatu Sicario: Nájemný vrah nebo v komiksových snímcích Thor a Avengers.

Čeští diváci ho mohli vidět naposledy vloni ve filmu režiséra Wese Andersona nazvaném Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun. Karlovarský festival jako poctu Beniciovi del Toro uvede filmy Traffic - Nadvláda gangů a Obvyklí podezřelí.

Organizátoři už dříve oznámili, že Cenu prezidenta festivalu na zahájení dostane herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. Karlovarský festival letos v programu uctí nedávno zesnulou filmovou historičku Evu Zaoralovou, jež byla dlouhá léta jeho uměleckou ředitelkou. Zahajovací koncert, který je volně přístupný veřejnosti, obstará kapela Mig 21 ve spojení s Orchestrem Národního divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy