Na festival do Karlových Varů přijede režisér Rain Mana a Vrtěti psem, dostane cenu

ČTK ČTK
23. 5. 2018 19:45
Barry Levinson mimořádným způsobem kombinuje osobní příběhy s často satirickým pohledem na společnost. V Karlových Varech představí drama Paterno z produkce HBO.
Pod většinou svých snímků je Barry Levinson rovněž podepsán jako producent.
Pod většinou svých snímků je Barry Levinson rovněž podepsán jako producent. | Foto: ČTK/AP/Chris Young

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na letošním karlovarském festivalu převezme scenárista, producent a režisér Barry Levinson, držitel Oscara za film Rain Man.

Kromě něj režíroval hvězdně obsazené drama Spáči, mystifikační podobenství o zákulisí politiky Vrtěti psem nebo sci-fi Koule podle knihy Michaela Crichtona.

V Karlových Varech Levinson představí svůj nejnovější režisérský počin, drama Paterno z produkce HBO.

Kinematografická přehlídka letos dále přivítá herečku a scenáristku Rachel Shentonovou a režiséra Chrise Overtona, kteří představí film Tiché dítě, letos oceněný Oscarem za nejlepší krátkometrážní titul. Přijede též dánská herečka Trine Dyrholmová.

Karlovarský festival tak bude pokračovat v tradici oceňování zásadních osobností světové kinematografie, jimiž v minulosti byli režiséři William Friedkin, Jerry Schatzberg, Ken Loach či scenárista Paul Laverty.

Držitel Oscara za režii a pěti dalších oscarových nominací Barry Levinson ve své tvorbě mimořádným způsobem kombinuje osobní příběhy s často satirickým pohledem na společnost.

Jeho díla zásadně ovlivnila mnoho mladých filmařů, uvádějí organizátoři festivalu.

Levinson se prosadil jako scenárista úspěšných televizních pořadů, společně s tehdejší ženou, Valerií Curtinovou, pak pro režiséra Normana Jewisona napsali scénář k soudnímu dramatu …a spravedlnost pro všechny z roku 1979, který jim vynesl nominaci na Oscara.

Režijně Levinson debutoval hořkou komedií Bistro z roku 1982, za jejíž scénář získal druhou oscarovou nominaci. Na hudbě k tomuto filmu se podílel český muzikant Ivan Král.

Letos uplynule 30 let od vzniku legendárního snímku Rain Man, oceněného čtyřmi Oscary včetně sošky za nejlepší režii.

Také následující drama Avalon z roku 1991 režisérovi vyneslo nominaci na Oscara, tentokrát v kategorii scénářů.

Na motivy životního příběhu gangsterského bosse roku 1991 vzniklo kriminální drama Bugsy s Warrenem Beattym v titulní roli, které Levinsonovi přineslo další dvě oscarové nominace - za režii a jako producentovi za nejlepší film.

A dvacáté výročí od premiéry nedávno oslavil snímek Vrtěti psem, jímž Levinson pokračoval ve spolupráci s Dustinem Hoffmanem, který byl za herecký výkon nominován na Oscara.

Za Vrtěti psem režisér získal Stříbrného medvěda - Zvláštní cenu poroty na festivalu Berlinale.

Pod většinou svých snímků je Barry Levinson rovněž podepsán jako producent.

Takto zaštítil i mnoho ambiciózních projektů jiných filmařů - například krimidrama Mikea Newella Krycí jméno Donnie Brasco z roku 1997 nebo o pět let mladší romantické drama Neila LaButea nazvané Posedlost.

 

Právě se děje

Další zprávy