Na festival do Cannes přijedou Tom Cruise i Tom Hanks, uvede film o Elvisovi

ČTK Kultura ČTK, AFP, Kultura
14. 4. 2022 15:50
Na letošním festivalu v Cannes budou soutěžit nové filmy švédského režiséra Rubena Östlunda, belgických bratří Dardenneových nebo ruského disidenta Kirilla Serebrennikova. Ve čtvrtek to oznámili pořadatelé. Přehlídka, jež letos vstoupí do 75. ročníku, začne 17. května. A poprvé po dvou letech pandemie se snad vrátí k plným sálům a červenému koberci, píše britský deník Guardian.
Tom Cruise do Cannes přiveze film Top Gun: Maverick, který česká kina uvedou 26. května. | Video: CinemArt

Jak dodává agentura AFP, zahajovacím snímkem bude zombie komediální novinka Francouze Michela Hazanaviciuse, který v roce 2012 získal Oscara za černobílý film Umělec.

Pořadatelé měli letos těžší rozhodování, po dvou letech pandemie a v jejím důsledku zavřených kin se sešlo více než 2200 přihlášek. Před začátkem šíření koronaviru přitom počet filmů nikdy nepřekročil dvě tisícovky, upozornil ve čtvrtek šéf přehlídky Thierry Frémaux. Ten očekává, že na francouzskou Riviéru by tentokrát mohlo dorazit až 35 tisíc lidí, doplňuje agentura AP.

O hlavní cenu Zlatou palmu usiluje 18 děl, jejichž autoři se na festival většinou vracejí poněkolikáté a často uspěli v předchozích letech. To je příklad Američana Jamese Graye, jehož snímky Temná zákoutí, Noc patří nám, Milenci a Imigrant všechny soutěžily v Cannes. Tentokrát organizátoři vybrali jeho novinku Armageddon Time, ve které účinkují Anthony Hopkins, Oscar Isaac, Cate Blanchettová či Anne Hathawayová. Odehrává se v New Yorku a vychází z režisérova dospívání.

Americký herec Tom Cruise přiveze očekávaný velkorozpočtový snímek z prostředí pilotů stíhaček Top Gun: Maverick, který pak hned 26. května uvedou česká kina. Cruise krátce po skončení festivalu oslaví šedesátiny, pořadatelé mu proto vzdají hold. Pozvali jej do diskuse, ve které herec zrekapituluje svou kariéru.

Další celebrita Tom Hanks představí životopisný film o rokenrolové hvězdě Elvisi Presleym. Hanks v něm ztvárnil zpěvákova manažera, plukovníka Toma Parkera.

Snímek zaměřený na jejich komplikovaný vztah natočil Australan Baz Luhrmann, Elvise hraje třicetiletý Američan Austin Butler. Česká kina začnou Elvise promítat 23. června.

Film o Elvisovi Presleym natočil Baz Luhrmann. | Video: Warner Bros.

Švéd Ruben Östlund roku 2017 získal Zlatou palmu za satiru z uměleckého prostředí Čtverec. Letos bude v Cannes soutěžit s novinkou Triangle of Sadness o skupině influencerů, kteří ztroskotají a ocitnou se na pustém ostrově.

Belgická režisérská a bratrská dvojice Jean-Pierre a Luc Dardenneovi, kteří na festivalu uspěli se snímky Rosetta a Dítě, vstoupí do soutěže s titulem Tori and Lokita. Ten zachycuje snahu dvou afrických uprchlíků začít nový život v Belgii.

Rumun Cristian Mungiu, jenž dostal Zlatou palmu v roce 2007 za 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, přiveze nové drama RMN.

V hlavní soutěži se dále objeví práce Američanky Kelly Reichardtové, Francouze Arnauda Desplechina, Italky Valerie Bruniové Tedeschiové, Japonce Hirokazua Kore’edy či ruského disidenta Kirilla Serebrennikova. Ten se posledního ročníku festivalu zúčastnit nemohl, neboť jako kritik prezidenta Vladimira Putina byl v domácím vězení a nesměl vycestovat za ruské hranice.

Letos se ale Serebrennikovovi podařilo odjet do Německa, kde nyní žije. Do Cannes tak osobně přiveze historické drama o vztahu skladatele Petra Iljiče Čajkovského s jeho někdejší žačkou z konzervatoře a pozdější manželkou Antoninou Ivanovnou Miljukovovou.

Francouzská režisérka Claire Denisová natočila thriller The Stars at Noon v Latinské Americe s herci Taronem Egertonem, Robertem Pattinsonem a Margaret Qualleyovou.

Slavný kanadský tvůrce David Cronenberg přestaví film na pomezí sci-fi a hororu nazvaný Crimes of the Future, ve kterém účinkují Kristen Stewartová, Léa Seydouxová a Viggo Mortensen. Ten hraje avantgardního umělce, jenž se svou partnerkou v podání Seydouxové "veřejně předvádí uměleckou metamorfózu orgánů ve vlastním těle". Stewartová zpodobnila vyšetřovatelku zkoumající obchod s lidskými orgány.

David Cronenberg představí film Crimes of the Future, ve kterém účinkují Léa Seydouxová, Viggo Mortensen a Kristen Stewartová. | Video: Neon

Vítěze Zlaté palmy vybere porota, jejíž složení pořadatelé oproti předešlým rokům dosud nepředstavili. Šéf přehlídky Thierry Frémaux zpoždění omlouvá tím, že po dvou letech pandemie jsou tvůrci vytížení a angažovat je není tak snadné jako dřív.

Po několika letech, kdy festival čelil kritice kvůli nedostatečnému zastoupení žen, jsou mezi 18 tituly v hlavní soutěži pouze tři tituly od režisérek. Přitom právě snímky natočené ženami uspěly na posledních ročnících všech velkých světových kinematografických akcí, od Toronta přes Berlín a Benátky až po Sundance, připomíná server Variety.com.

V sekci Un certain regard určené začínajícím festival promítne prvotinu ukrajinského režiséra Maksyma Nakonečného. Vznikla v české koprodukci.

Mimo soutěž pak australský tvůrce George Miller, autor ságy Šílený Max, představí novinku Three Thousand Years of Longing. Džina, jenž splní tři přání ženě hrané Tildou Swintonovou, v ní ztvární Idris Elba.

Rovněž mimo soutěž diváci uvidí The Natural History of Destruction od ukrajinského dokumentaristy Sergeje Loznici, který tentokrát vypráví mimo jiné o německých městech bombardovaných Spojenci za druhé světové války.

Kromě toho diváky čekají hned dva dokumentární filmy o hudebnících - o životě Davida Bowieho natáčel Brett Morgen, příběh Jerryho Lee Lewise převyprávěl Ethan Coen.

 

Právě se děje

Další zprávy