Na cestě za Oscary: Režisér muzikálu La La Land dostal další cenu

ČTK ČTK
5. 2. 2017 17:12
Režisér muzikálu La La Land Damien Chazelle dostal ocenění od americké Asociace filmových režisérů. Tyto ceny obvykle bývají předzvěstí toho, jak dopadne udílení Oscarů. Dvaatřicetiletý režisér a autor scénáře Chazelle, který je nejmladším nositelem ceny amerických režisérů, se v sobotu na slavnostním večeru zmínil o nedávném kontroverzním Trumpovu dekretu, který zakazuje vstup do USA obyvatelům některých muslimských zemí.
La La Land.
La La Land. | Foto: Lionsgate

Beverly Hills - Romantický muzikál La La Land pokračuje ve sbírání filmových cen. Tři týdny před udílením těch nejprestižnějších - Oscarů - dostal režisér snímku Damien Chazelle v noci na neděli ocenění od americké Asociace filmových režisérů (DGA). Slavnost v Beverly Hills poznamenala stejně jako několik předchozích podobných ceremoniálů kritika na adresu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Cena sdružení amerických režisérů bývá obvykle předzvěstí toho, jak dopadne udílení Oscarů. Málokdy v historii se stalo, že by tomu tak nebylo. Také loni film držitele ceny amerických režisérů snímek Revenant (Zmrtvýchvstání) dostal několik Oscarů.

Muzikál La La Land byl na Oscara nominován v rekordních 14 kategoriích (stejně nominací měly v minulosti jen dva snímky: Titanic a Vše o Evě). Minulý měsíc získal muzikál sedm Zlatých glóbů, což je nejvíce v historii. Před týdnem obdržel La La Land také cenu amerických producentů.

Dvaatřicetiletý režisér a autor scénáře Chazelle, který je nejmladším nositelem ceny amerických režisérů, se v sobotu na slavnostním večeru zmínil o nedávném kontroverzním Trumpovu dekretu, který zakazuje vstup do USA obyvatelům některých muslimských zemí.

"Umění spojuje lidi a překračuje hranice," řekl Chazelle. Ocenil také svého íránského kolegu, režiséra Asghara Farhádího, který je na Oscara nominován se snímkem Klient v kategorii neanglicky mluvený film. Ačkoli se zatím neví, zda Trumpův zákaz ovlivní účast Farhádího na slavnostním oscarovém večeru 26. února, íránský režisér už oznámil protestní bojkot.

"Farhádí pochází ze země, se kterou bych podle mojí vlády neměl vést dialog," prohlásil Chazelle. Írán je jednou ze sedmi zemí, jejichž státním příslušníkům Trump na tři měsíce uzavřel americké hranice. Platnost výnosu ale nyní pozastavil federální soudce.

Na 69. ročníku cen amerického sdružení režisérů byly uděleny také další ceny. Například v kategorii nejlepší dramatický seriál dostal cenu za režii Miguel Sapochnik za epizodu Bitva bastardů ze série Hra o trůny a mezi komediálními seriály zvítězila jedna z režisérek politické satiry Viceprezident(ka) Becky Martinová.

Cenu za celoživotní dílo dostal režisér Ridley Scott (79), který natočil mimo jiné slavné snímky Vetřelec, Gladiátor, Blade Runner či 1492: Dobytí ráje.

 

Právě se děje

Další zprávy