Na britských filmových cenách uspěla Země nomádů, má šance i na Oscara

ČTK ČTK
12. 4. 2021 2:36
Britské ceny Bafta za nejlepší film, herečku i režii získal v neděli večer snímek Země nomádů. V road movie čínské režisérky Chloé Zhao hraje Američanka Frances McDormandová šedesátnici, která cestuje napříč USA v dodávce. Sošku za herectví si odnáší třiaosmdesátiletý Anthony Hopkins, který ve filmu The Father (Otec) ztvárnil starého muže zápasícího s demencí.
Režisérka Chloé Zhao a herečka Frances McDormandová při natáčení Země nomádů.
Režisérka Chloé Zhao a herečka Frances McDormandová při natáčení Země nomádů. | Foto: ČTK/AP

Drama Země nomádů je vystavěno okolo postavy ovdovělé šedesátnice Fern, která nalézá sílu v cestování napříč Amerikou ve svém příbytku, bílé dodávce, a kolem četných setkání s podobně naladěnými novodobými "kočovníky". Kromě cen za nejlepší snímek, herečku i režii obdrželo od udílející Britské akademie filmového a televizního umění ještě ocenění za kameru.

"To, jak zacházíme s našimi starými lidmi, říká hodně o tom, kdo jsme jako společnost, a musíme to dělat lépe," řekla při přebírání Chloé Zhao. Ta se po Kathryn Bigelowové v roce 2010 stala teprve druhou ženou, která cenu za režii získala. Země nomádů je favoritem i letošních amerických Oscarů.

Film francouzského režiséra Floriana Zellera The Father obdržel kromě ceny pro nejlepšího herce i sošku za nejlepší adaptovaný scénář.

Ocenění za nejlepší animovaný film a za hudbu získal snímek studia Pixar nazvaný Duše. Nejlepším cizojazyčným titulem se stala satira Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga. Nejlepší původní scénář měla černá komedie Nadějná mladá žena, která si odnesla i ocenění pro britský film roku.

Letošní slavnostní udílení cen Bafta bylo z tradičního únorového data posunuto o dva měsíce kvůli pandemii covidu-19 a konalo se virtuálně.

Plánovaný vstup do ceremoniálu v londýnské Royal Albert Hall kvůli státnímu smutku po pátečním úmrtí prince Philipa, manžela královny Alžběty II., zrušil jeho vnuk princ William. Přenos začal poctou princi Philipovi, který se v roce 1959 stal prvním prezidentem akademie.

Vítěze jednotlivých kategorií chodili na scénu oznamovat známí herci jako Hugh Grant nebo Priyanka Chopra. Laureáti si ale pro sošky nepřicházeli osobně a v hledišti jim netleskalo publikum.

O ceny Bafta se mohl ucházet jakýkoli film, který v uplynulém roce promítala britská kina. Podobně jako Zlaté glóby jsou i ceny Bafta vnímány coby předzvěst amerických Oscarů. Ty budou uděleny za dva týdny.

Loňský ročník britských filmových cen poznamenala kritika, že v herecké kategorii byli nominováni jen běloši a v kategorii za režii byl nedostatek žen. Pořadatelé tak čelili tlaku, aby byl letošní výběr pestřejší. Nakonec více než polovina z 24 letošních kandidátů byla jiné než bílé barvy pleti.

Zemi nomádů do českých kin v únoru 2021 uvede Falcon. | Video: Searchlight Pictures
 

Právě se děje

Další zprávy