Na britských cenách Bafta uspěly filmy Síla psa a Belfast

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 3. 2022 21:24
Britské ceny Bafta za nejlepší film i režii tuto neděli v Londýně získala Síla psa od Novozélanďanky Jane Campionové. Nejlepším hercem se stal Američan Will Smith, který ztvárnil otce tenistek Williamsových ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek. Cenu pro nejlepší herečku převzala Britka Joanna Scanlanová za Epilog lásky.
Vítěznou Sílu psa natočila novozélandská režisérka Jane Campionová.
Vítěznou Sílu psa natočila novozélandská režisérka Jane Campionová. | Foto: ČTK/AP

Za herecké výkony ve vedlejší roli porota vyznamenala Arianu DeBoseovou z muzikálu West Side Story, kde na sebe upozornila mimo jiné tanečním číslem v songu America na rušné newyorské ulici, a Troye Kotsura ze snímku V rytmu srdce. Ten se odehrává v prostředí neslyšících, Kotsur ztvárnil otce hlavní hrdinky.

"Třiapadesátiletý herec relaxovaným, nestrojeným projevem významně přispívá k autenticitě scén ze života neslyšících," napsal o něm kritik Martin Šrajer v recenzi na Aktuálně.cz.

Cenu Bafta pro nejlepší cizojazyčný snímek si odváží Drive My Car, natočené Rjúsukem Hamagučim na motivy povídky Harukiho Murakamiho. Film začnou česká kina promítat přespříští týden.

V kategorii pro nejlepší britský snímek vyhrál Belfast, v němž režisér Kenneth Branagh reflektoval vlastní dospívání v belfastské čtvrti, kde vedle sebe pokojně žili protestanti i katolíci až do 15. srpna 1969. Toho dne na domy katolických rodin zaútočili maskovaní protestanti ozbrojení holemi, řetězy a zápalnými lahvemi. "Díky tomu, že jej sleduje očima malého chlapce, Branagh zbavuje sektářský konflikt o ústavní postavení Severního Irska politických kontextů. A částečně také těch náboženských," napsal kritik Tomáš Seidl na Aktuálně.cz.

Nejlepší původní scénář mělo dle britské akademie komediální drama Lékořicová pizza, nejlepší scénář podle předlohy pak opět drama V rytmu srdce.

Sedmašedesátiletá režisérka vítězné Síly psa Jane Campionová uspěla už v noci na neděli, kdy v Los Angeles dostala hlavní cenu Sdružení amerických režisérů. Bude tak patřit k hlavním favoritům na americké Oscary.

 

Právě se děje

Další zprávy