Na Anifilmu se bude promítat malovaný snímek S láskou Vincent i Živitel, nominovaný na Oscara

9. 3. 2018 11:21
Pořadatelé festivalu animovaného filmu Anifilm, který se letos bude konat od 1. do 6. května na tradičním místě v Třeboni, oznámili program všech šesti soutěžních kategorií letošního ročníku. Na festival se přihlásilo téměř 1500 filmů, pořadatelé jich vybrali 130.
Na Anifilmu bude soutěžit i film S láskou Vincent o životě Vincenta van Gogha.
Na Anifilmu bude soutěžit i film S láskou Vincent o životě Vincenta van Gogha. | Foto: Loving Vincent Ltd.

V soutěži celovečerních filmů pro děti se na Aniflmu v Třeboni představí snímek Živitel irské režisérky Nory Twomey a producentky Angeliny Jolie. Film byl letos nominovaný na Zlatý glóbus i na Oscara. Nový film Gordon & Paddy představí režisérka Linda Hambäck ze Švédska, která s ním soutěžila i na letošním Berlinale.

Na Anifilmu se před rokem promítal snímek O myšce a medvědovi a letos se bude jeho režisér Benjamin Renner ucházet o cenu s novým filmem Velký zlý lišák a jiné příběhy.

Do soutěže se probojoval i francouzsko-belgický film Zombilénium, za nímž stojí tvůrčí dvojice Arthur de Pins a Alexis Ducord. Pětici dětských filmů uzavírá ve vesmíru ztracená fenka Lajka českého režiséra Aurela Klimta. Jediný loutkový film celovečerní soutěže.

V soutěži pro dospělé se představí dva íránské snímky. Vyloučeni z nebe natočil Ali Noori Oskouei a využil při tom kombinaci 2D a 3D animace. V německo-rakouské koprodukci vznikl provokativní film Teheránská tabu Aliho Soozandeha, z Itálie pak komise vybrala Kočičí Popelku, převyprávěnou pohádku o Popelce. Režírovala ji čtveřice autorů, rukopis v ní ale silně zanechal hlavně Alessandro Rak, držitel evropské ceny L'arte della felicità za nejlepší celovečerní film z roku 2013.

Nezávislou jihokorejskou produkci ve výběru reprezentuje snímek Skončím prostě na ulici mladého režiséra Yongsuna Leeho. Do soutěže se probojoval i malovanou animací oživený Vincent van Gogh tandemu Dorota Kobielová - Hugh Welchman.

Celkem uvidí diváci i festivaloví porotci třeboňské mezinárodní soutěže 10 celovečerních a 37 krátkých filmů, 43 filmů vytvořených studenty, 22 videoklipů a 18 abstraktních snímků.

Součástí festivalového programu bude ještě soutěž Český obzor, v níž se ve čtyřech kategoriích utká 76 filmů z ateliérů českých animátorů, soutěžit se bude také v sekci nezávislých počítačových her.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu dostane letos scenáristka, režisérka a animátorka Libuše Čihařová, která letos oslaví 88. narozeniny. Začínala ve Studiu Bratři v triku, je podepsána pod více než deseti večerníčkovými seriály - pracovala například na pohádce O makové panence, na Bobovi a Bobkovi, Štaflíkovi a Špagetce nebo Maxipsovi Fíkovi. Od 80. let sama režírovala několik krátkých filmů a seriálů.

 

Právě se děje

Další zprávy