Mystická divoženka Bílá se obejme s Českými lvy

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
3. 3. 2012 9:00
Akademici v Lucerně v sobotu rozdají České lvy
Foto: Bontonfilm

Praha - Česká filmová a televizní akademie v sobotu v pražské Lucerně podevatenácté udělí výroční filmové ceny Český lev. Nejvíce nominací získal filmový debut zesnulého exprezidenta Václava Havla s názvem Odcházení, který se o vítězství uchází ve všech dvanácti kategoriích.

Za ním následují Poupata Zdeňka Jiráského, jež získala deset nominací. Po osmi nominacích mají snímky Nevinnost Jana Hřebejka a Alois Nebel Tomáše Luňáka. Šest nominací dostal snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu, jenž se stal v půli ledna vítězem druhého ročníku nových Cen české filmové kritiky. Spolu s Odcházením, Nevinností a Poupaty zabodovala netradiční road movie o útěku bohatého manažera před spravedlností v hlavních kategoriích, tedy za nejlepší film, režii a scénář.

Foto: Bontonfilm

Jistým překvapením je zjevení thrilleru Vendeta. Akademici nad výkonem debutanta Miroslava Ondruše projevili shovívavost a čtyřmi nominacemi na herecké a technické ceny dali podle všeho najevo, že mezi českými filmaři se fandí pokusům propašovat do zdejší kinematografie žánrové snímky západního střihu. Stalo se tak například to, že Ondřej Vetchý v hlavní rolí ve Vendetě vyšachoval sám sebe za mnohem lepší výkon ve snímku Nevinnost.

Těžko však z nominací dělat přesnější závěry o vkusu a preferencích akademiků. Stejně jako v předešlém ročníku zůstal zachován princip vyhlášení pěti nominací v každé kategorii, takže se dostane na mnohem víc snímků. Nominace se až během finálového večera zužují nejprve na tři a teprve pak je vyhlášen vítěz.

Kupříkladu právě úspěch Odcházení lze brát spíš jako pochopitelnou poctu zemřelému prezidentu Havlovi - který vždy projevoval velké sympatie zdejší filmařské obci. Kritici, zejména mladších generací, naproti tomu filmové Odcházení vesměs odmítli. Zda bude Odcházení nakonec oceněno ve finále, zůstává zatím otevřené.

Čtěte také:
Filmem roku je podle české kritiky manažer na útěku
2011: Český film se změnil v nekonečné promo
Lví nominace uvedou Kočičková s Žáčkem ve jménu lásky
Moderátorkou letošních Českých lvů bude Lucie Bílá

Vzhledem k počtu nominací lze předpokládat, že přinejmenším v jedné herecké kategorii nebo třeba za nejlepší výtvarný počin by Odcházení sošku získat mohlo. Zatím se v případě konkrétních osob omezují na ceny za celoživotní umělecký přínos, které navíc vcelku pečlivě vybírají - letos se tak dočká herec Josef Somr. Pakliže by ale ovládlo hlavní kategorie (scénář, režie, film), šlo by o demonstrativní ztrátu soudnosti a z uměleckého udílení cen by se stalo čiré politikum, nebo lépe řečeno vítězství všeobjímajícího smíření, které ostatně často velmi určuje vkus akademiků.

Foto: Aktuálně.cz

Ze 17 dokumentů se do nominací dostaly Divadlo Svoboda od Jakuba Hejny, Nickyho rodina od Mateje Mináče, Pod sluncem tma Martina Marečka, Trafačka - Chrám svobody od Saši Dlouhého a Romana Vávry a Vše pro dobro světa a Nošovic od Víta Klusáka. Největším favoritem je snímek Pod sluncem tma, který již zvítězil na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a na Cenách české filmové kritiky.

V Lucerně již byly v únoru při vyhlášení nominací předány Ceny poroty filmových kritiků a teoretiků, jejichž složení se liší od Cen filmové kritiky. Za nejlepší hraný a dokumentární snímek je obdržely tituly Rodina je základ státu, resp. Vše pro dobro světa a Nošovic.

Pakliže u nás loni vzniklo a bylo uvedeno 24 hraných celovečerních filmů, daří se pěti lvími nominacemi pokrýt víceméně všechny dobré filmy - jen se víc vyšvihnul Alois Nebel (který byl za Česko neúspěšně vyslán na Oscary). Stoupá a upevňuje se kredit Poupat a lehce se upozaďuje Rodina je základ státu. V nominacích na Lvy se však oproti Cenám české filmové kritiky předvídatelně projevil rozdíl v opomíjení menších osobnějších filmů jako 80 dopisů od Václava Kadrnky, a naopak v doceňování velkých, halasně propagovaných a tradičně točených filmů typu Lidice.

Platí tedy stále nepsané zákony, že více pozornosti na cenách tohoto typu získávají filmy, o nichž je už předem hodně slyšet, a naopak není tu vynaložena minimální snaha objevit či zpětně docenit cokoli menšinovějšího, opomíjenějšího a přitom možná trvanlivějšího. Zároveň lze v této souvislosti poznamenat to, že u nás existuje příliš málo kvalitních filmů, které sice neboří hranice, ale na druhé straně se ani nepodbízejí (sem patří Nevinnost či Poupata) - o absenci dobrých komedií nemluvě.

Foto: Aktuálně.cz

Podoba a výsledky posledních ročníků Českých lvů byla loni jedním z impulzů pro založení zmíněných Cen české filmové kritiky. Kritika se týkala i podoby večera, kdy si moderátoři tradičně hrají na trapnost a neumětelství. Letošní nominační večer patřil z toho pohledu k lepším či alespoň méně horším. Ester Kočičková a Jakub Žáček si sice tradičně hráli na "rozjuchané" průvodce a stavěli velkou část svých výstupů na hrané nervozitě, ale nešponovali vše k neúnosnosti a poměrně dost času zbylo na hosty.

Nicméně hlavní problém tu pořád zůstává. Diváci se nedozvěděli nic o nominovaných filmech ani úrovni či tematickém zaměření loňské produkce; vše se opět ve výsledku neslo spíš v duchu "historek z natáčení" a "jedné velké filmové rodiny". V zájmu spravedlnosti je však třeba dodat, že ani průběh lednových Cen české kritiky nedokázal lépe představit své favority a nesl se pro změnu v rovině unylé nudy.

Průběh finálového večera Českých lvů je z tohoto pohledu velkou neznámou - a nebo naopak až příliš známou. Moderátorkou totiž bude všeobjímající „sluníčková" Lucie Bílá, která se jeví jako naprosto zoufalou volbou - danou i tím, že post moderátora přímého přenosu nechce skoro nikdo dělat a Českým lvům už se podařilo získat auru akce, na níž se může kdokoli silně ztrapnit.

Prozatímní stylizace propagačních plakátů a spotů napovídá, že Lucie Bílá by měla být za lehce mysteriózní divoženku jako z muzikálů typu Kudykam. O tom, že Čeští lvi stále více zabředávají do objetí s „nováckou", či dokonce neonormalizační kulturou, napovídá i angažmá kapely Nightwork, která se má postarat o hudební doprovod lví afterparty.

 

Právě se děje

Další zprávy