My byli proti establishmentu. Velký průvodce filmy Miloše Formana od Konkursu po Goyu

Kultura Kultura
14. 4. 2018 14:34
Po krátké nemoci v pátek ve věku šestaosmdesáti let zemřel režisér Miloš Forman, nejúspěšnější český filmař 2. poloviny 20. století a držitel dvou Oscarů. V 60. letech minulého století patřil k tvůrcům takzvané československé nové vlny, zprvu pro něj byl charakteristický důraz na realismus, obsazování neherců, práci s hudbou, obecně mladé hrdiny či mezigenerační střety. Po emigraci do USA Forman natáčel s předními hollywoodskými herci včetně Jacka Nicholsona či později Jima Carreyho. Připomeňte si jeho filmografii.
Foto: Národní filmový archiv

Lásky jedné plavovlásky (1965)

Plachá, naivní a důvěřivá blondýnka Andula, kterou ve Formanově filmu z roku 1965 ztvárnila režisérova tehdejší vlastní švagrová Hana Brejchová, žije na internátě v malém městě. Stejně jako její kamarádky touží po lásce. Je nezkušená, snadno uvěří slibům či lichotkám. Prožije trapný večer ve společnosti tří starších založních vojáků, z nichž jednomu téměř podlehne. Nakonec se spřátelí s mladým klavíristou z tancovačky - hraje jej Vladimír Pucholt -, stráví s ním noc a odjede za ním do Prahy v přesvědčení, že našla životní lásku. Přesvědčení se ukáže jako mylné.

Lásky jedné plavovlásky byly Formanovým prvním filmem výrazně reflektovaným v zahraničí. Dočkaly se až nominací na Oscara a Zlatý glóbus.

"Každý mladý člověk je, přinejmenším podvědomě, v opozici k tomu, čemu se říká establishment. Kdekoliv. My byli proti tamnímu establishmentu, ale navíc tu byly filmy, proti nimž jsme byli jako proti filmům. A establishment zrovna tyhle filmy propagoval a odměňoval. Kdykoliv establishment náhodou vyzvedne skutečnou hodnotu, zbytečně to mate," pravil Forman v rozhovoru s kritikem A. J. Liehmem.

 

Právě se děje

Další zprávy