My byli proti establishmentu. Velký průvodce filmy Miloše Formana od Konkursu po Goyu

Kultura Kultura
14. 4. 2018 14:34
Po krátké nemoci v pátek ve věku šestaosmdesáti let zemřel režisér Miloš Forman, nejúspěšnější český filmař 2. poloviny 20. století a držitel dvou Oscarů. V 60. letech minulého století patřil k tvůrcům takzvané československé nové vlny, zprvu pro něj byl charakteristický důraz na realismus, obsazování neherců, práci s hudbou, obecně mladé hrdiny či mezigenerační střety. Po emigraci do USA Forman natáčel s předními hollywoodskými herci včetně Jacka Nicholsona či později Jima Carreyho. Připomeňte si jeho filmografii.
Video: YouTube

Konkurs (1963)

Miloš Forman se přátelil s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem, jimž navrhl, ať v tehdy populárním divadle Semafor zinscenují konkurz na místo mladé zpěvačky. Forman jej skrytě zaznamenal na kameru, za níž tehdy prvně stanul jeho pozdější zásadní spolupracovník Miroslav Ondříček.

V hraném dokumentu autenticky zachytili trému, podbízivost i třeba falešný zpěv některých adeptek. Mnohé předváděly víc sebe než vlastní hlas a snažily se za každou cenu upoutat.

Výraznou pasáž filmu tvoří scéna, v níž několik dívek na přeskáčku zpívá dobový hit Oliver Twist. Mezi účinkujícími v Konkursu jsou Yvonne Přenosilová interpretující španělskou píseň Malageňa nebo výtvarnice a zpěvačka Věra Křesadlová. Ta se díky filmu skutečně dostala do Semaforu a nakonec se stala Formanovou druhou manželkou, matkou jeho dvojčat Petra a Matěje.

 

Právě se děje

Další zprávy