Multifunkční David Vávra slaví

9. 3. 2007 11:30
Praha - David Vávra, otec čtyř dětí a divadla Sklep, architekt, moderátor, herec, výtvarník a básník, slaví dnes 50. narozeniny.

Všechno, co renesanční muž Vávra dělá, je prý pro něj příjemným zážitkem. Český architekt, herec, básník a výtvarník (pod pseudonymem Duck Valura) má rád pastelové barvy 60. let a neměnný chod světa. Celý život prožil na kilometru čtverečním pražské Dobešky. Dnes dovrší věk Abraháma.

"Rád jezdím ve stejném autě, chodím do stejné kavárny ve stejném městě i ve stejném čase," usmívá se. "Tyhle věci mám v životě dané hrozně jednoduše. Od čtyř let vím, čím budu, celý život bydlím ve stejném domě a mám ty samé kamarády."

V jeho ateliéru vznikají návrhy na domy "hranaté i kulaté". Známá je kubisticky hravá rekonstrukce Švandova divadla. Rekreační objekt vězeňských dozorců v Horním Bezděkově přestavěl z formaldehydové barabizny na originální letohrádek Vendula. Rekonstruoval kostely v Praze-Braníku a v Modřanech, s Františkem Skálou vytvořil interiéry paláce Akropolis. Jeho rukopis nese interiér posilovny U kapitána Nema v Praze 6, interiér baru Divadla v Celetné či sklepáckého divadla Dobeška.

 

Právě se děje

Další zprávy