Můj pes Killer veze cenu za režii z Vilniusu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 4. 2013 8:18
Snímek Miry Fornayové vyhrál už festival v Rotterdamu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Film režisérky Miry Fornayové Můj pes Killer má další ocenění z Litvy, konkrétně z 18. ročníku MFF ve Vilniusu. Vyhrál tam cenu za režii. Už v únoru si Fornayová přivezla hlavní cenu na festivalu v Rotterdamu.

"V hlavní soutěžní sekci festivalu Nová Evropa - nová jména se o vavříny ucházelo jedenáct snímků, hlavní cena připadla polskému filmu Slawomira Fabického Loving," uvedla mluvčí projektu Helena Hejčová. Připomněla, že soutěž ve Vilniusu je zaměřena na kinematografii střední a východní Evropy. Porotci podle ní na filmu Můj pes Killer ocenili "silný příběh, syrový styl s bohatým filmovým jazykem a přesvědčivým herectvím". Toto drama bylo v předpremiéře uvedeno na Febiofestu, do českých kin vstoupí 11. dubna.

Mira Fornay
Mira Fornay | Foto: www.nadaciatatrabanky.sk

Slovenská režisérka a scenáristka Mira Fornayová pracovala při tvorbě tohoto sociálního dramatu především s neherci. Natáčela ho ve Skalici a Hodoníně. V hlavních rolích bezvýchodně působícího příběhu plného rasismu, sociálních problémů a rozvrácené rodiny se představují neúspěšný uchazeč o studium herectví a ochotník Adam Mihál a masérka, pedikérka a manikérka Irena Bendová. V jedné z rolí se objevila i režisérčina matka, majitelka vinohradů Mária Fornayová.

"S herci by takový příběh vyzněl falešně, nakonec ti, které jsem si vybrala, byli největšími profesionály, jaké jsem kdy potkala. Všichni mají talent, jen nemají trénink," uvedla na březnové pracovní projekci v Praze režisérka Fornayová.

Vystudovala režii na pražské FAMU, ve studiích pokračovala v Británii. V roce 2009 debutovala irsko-česko-slovenským filmem Lištičky, který měl premiéru na festivalu v Benátkách.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy