Morávek bere Akvabely do filmu a do Brna

jš, ČTK
14. 2. 2007 13:15
Brno - Režisér Vladimír Morávek chce pokračovat v brněnské filmové sérii snímkem Akvabely.
Foto: www.nudavbrne.cz

"Když pominu Nudu v Brně, všechny české snímky pojednávají o tom, co se stalo v Praze nebo v okrese Bruntál na hranici," říká divadelní a filmový režisér. "Chtěli bychom, aby se tady filmy točily, aby zde byly stříhány a aby zároveň vycházely z hereckého souboru Divadla Husa na provázku."

Po předchozím angažmá v Hradci Králové se Vladimír Morávek do Brna, místa svých studií i prvních profesionálních divadelních zkušeností, vrátil a stal se uměleckým šéfem Husy na provázku. Svoji slabost pro město naposledy ukázal ve scénickém časopise Rozrazil s podtitulem "Brno je Brno je Brno je Brno".

Foto: Zeno Václavík/Divadlo Husa na provázku

Novou premiérou souboru pod Morávkovým režijním vedením je pohádkový příběh Velice modrý pták podle Maurice Maeterlincka, ve kterém Tyltyl a Mytyl putují za snem. Na inscenaci se podílel i dramatik Milan Uhde coby autor písňových textů na původní hudbu Michala Pavlíčka. Na herce čekají role jako Radost z prvních hvězd, Mléko, Čas, Rýma, Světlo ve tmě nebo Freddie Mercury utržený z řetězu.

Zatímco na divadle je Morávek mužem velkých gest, fantazie a opulentních obrazů, ve filmech je zatím formálně o poznání skromnější. Cíl má ale velký.

S natáčením brněnských snímků, které by mohly zlomit prokletí moravského města jako lokace pro špatné detektivní seriály, sentimentální četnické vzpomínky a nenáročné televizní soutěže, chce začít v srpnu.

Foto: www.klicperovodivadlo.cz

Akvabely už Morávek nastudoval v Klicperově divadle. Měly ohlas diváků i kritiků a David Drábek za text získal Cenu Alfréda Radoka. Hrdiny komedie ze současnosti jsou tři přátelé: Televizní bavič Kajetán, vysokoškolský profesor Pavel a Filip, který se změní ve vydru, se scházejí při synchronizovaném plavání, jejich jediném styčném bodě.

V hlavních rolích se představí Jan Budař (s Morávkem často spolupracuje v divadle a byl spoluautorem jeho předchozích snímků Nuda v Brně a Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště), Ivan Trojan, Filip Richtermoc, Pavla Tomicová a herci Husy na provázku, Jiří Vyorálek nebo Robert Mikluš.

Dalším filmovým tipem jsou pro Morávka Dostojevského Běsi, které na Provázku uvedl pod názvem Stavrogin je ďábel. "Hypoteticky by to mohlo být východisko pro můj čtvrtý film," říká režisér a příběh by rád převedl do brněnských reálií.

 

Právě se děje

Další zprávy