Mooreův flirt s kapitalismem bude soutěžit v Benátkách

Pavel Turek, tur
31. 7. 2009 12:00
Dokumentarista: Boháči rozhodli, že nejsou dost bohatí

Los Angeles - Poté, co si ve snímku Sicko proklepnul systém zdravotní péče ve Spojených státech, posvítil si známý dokumentarista na příčiny ekonomické krize. Jeho nový snímek pojmenovaný Capitalism: A Love Story bude poprvé k vidění na benátském festivalu, kde bude od 2. září s dalšími třiadvaceti snímky soutěžit o Zlatého lva.

Pro vynášeného i proklínaného dokumentaristu není pobyt mezi hranými filmy novinkou: v roce 2004 vyhrál jeho Fahrenheit 9/11 v Cannes dokonce Zlatou palmu. Porota vedená Quentinem Tanantinem byla tehdy nařčena, že volba snímku, který kritizoval politiku prezidenta Bushe, byla spíš politické gesto - a v případě vítězství na nejstarším festivalu světa, jehož jury bude šéfovat Ang Lee, by to zřejmě bylo obdobné.

Silná americká sestava

Americká kinematografie se do Benátek, které se poprvé konaly v roce 1932 za Mussoliniho, po loňském propadu vrací v plné síle se šesti soutěžními snímky. "Zdá se, že stávka scenáristů a finanční problémy naopak v Americe odbrzdily kreativitu - i díky tomu soutěžní program snad nikdy nebyl tak nabitý," komentuje to šéf přehlídky Marco Mueller.

Mooreovým soupeřem bude mimo jiné remake snímku Bad Lieutenant v režii Wernera Herzoga s Nicholasem Cagem a Valem Kilmerem, debut Toma Forda (dřívějšího návrháře pro značku Gucci) nazvaný A Single Man nebo očekávaná Cesta.

Foto: Aktuálně.cz

Adaptaci stejnojmenného románu Cormaca McCarthyho režíroval John Hillcoat (caveovský western The Proposition) a hrají v ní Viggo Mortensen a Charlize Theron. Se satirou The Men Who Stare at Goats se vrací do Benátek George Clooney, George A. Romero přiveze nový zombie thriller Survival of the Dead.

Silnou sestavu má i Itálie a Francie, obě se čtyřmi filmy. Patří mezi ně Mr. Nobody od Jaco van Dormaela nebo Baaria od Giuseppe Tornatoreho - první italský film po dvaceti letech, který Benátky zahájí.

Mimo soutěž se představí Sederberghova novinka The Informant! s Mattem Damonem, festivalový lesk a tvář přívětivou obstará třetí díl Toy Story natočený ve 3D. 

Největší loupež v historii

"Boháči se v jednu chvíli rozhodli, že nejsou dost bohatí," vzkázal Moore v prohlášení k novince. "Chtěli víc - daleko víc. Takže se rozhodli systematicky obrat americké občany o jejich úspory. Proč to udělali? To se snažím ve filmu odhalit."

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Chcete se podívat na festival v Benátkách? Vyberte si zájezd

    Veškeré podrobnosti po svém způsobu drží v tajnosti, ví se jen, že hodlá prozkoumat příčiny globálního ekonomického zhroucení a také se odlehčenou optikou podívat na korporátní a politické přehmaty, které kulminovaly tím, co označuje největší loupeží v historii země: masivní přesun peněz daňových poplatníků do soukromých finančních institucí.

    Michael Moore
    Michael Moore | Foto: BBC
    Čtěte také:
    Obama bere Michaelu Mooreovi vítr z plachet
    Filmový aktivista Moore chce zase léčit Ameriku
    Michael Moore znovu změří Americe teplotu

    Moore sám tvrdí, že nový film nepovažuje za nástupce Fahrenheita, na Střední východ zaměřeného, ale vidí jej jako alternativní dokončení svého průlomového debutu Roger a já.

    Dvacet let starý snímek se zabýval americkou ekonomikou s automobilovým průmyslem v jejím středu, a to by se nyní mohlo ukázat jako dlouhodobější téma. Moore tehdy dokumentoval, jak uzavření jedné z továren General Motors ovlivnil život v jeho rodném městě Flint v Michiganu.

    Foto: Aktuálně.cz

    A název jeho nástupce okomentoval slovy: "Je v něm všechno: touha, vášeň, romantika a 14 tisíc zrušených pracovních míst každý den. Je to o zakázané lásce, jejíž jméno se nesmí vyslovit. Ale co, prostě je to kapitalismus."

    Nicméně Craig Minassian, odborník z oblasti zábavního průmyslu a bývalý poradce Billa Clintona, už na jaře řekl, že pokládá za riskantní tematizovat ve filmu i krachující trh.

    "Finanční krize se mění každým okamžikem. Nejsem si jistý, jak relevantní bude současný pohled za půl roku - a ještě víc si nejsem jistý, jestli se tím lidé budou chtít zabývat. Mám pocit, že už teď mají jasnou představu o lidech, kteří jsou za současnou situaci zodpovědní."

     

    Právě se děje

    Další zprávy