Mooreovi utekl film na web. To nevadí, říká

jps, Reuters
19. 6. 2007 14:30
Stojí za pirátskou akcí sám kontroverzní tvůrce?
Foto: Reuters

Los Angeles - Několik hodin byl mimo jiné na stránkách YouTube a Video.Google k dispozici nový film režiséra Michaela Moora Sicko, který se pouští do kritiky amerického zdravotnického systému.

Nejdříve se snímek objevil na pirátských sítích, později doputoval až do hojně navštěvovaných stránek, na kterých uživatelé sdílejí videonahrávky. Na YouTube se tak snímek objevil rozsekaný do krátkých pasáží; server právě kvůli ochraně proti pirátům neumožňuje vkládat delší než desetiminutová videa.

Zástupci společnosti Weinstein Co, která v USA spolu s Lionsgate distribuuje, rychle zakročili a včera video z internetu - nebo alespoň z jeho nejviditelnějších částí -  zmizelo.

Oficiální americkou premiéru si Sicko odbude 29. června, do českých kin snímek dorazí 1. listopadu tohoto roku.

Sám Michael Moore prohlásil,že mu únik jeho díla na veřejnost ještě před plánovanou premiérou nevadí. "Nemám vůbec problém s tím, že si lidé můj film stahují, tedy jen do té doby, než na tom začnou vydělávat," prohlásil kontroverzní režisér a podpořil tak spekulace internetových fór, že za únikem na internet stojí on sám.

Michael Moore
Michael Moore | Foto: Aktuálně.cz

Velký kritik korporátní bushovské Ameriky včetně pokryteckých médií často používá jejich vlastní zbraně. Ví, jak fakt zjednodušit a nasvítit, aby dosáhl kýženého  výsledku. Stejně tak neváhá využít každou příležitost, jak na sebe upozornit.

A v souvislosti s posledním filmem se mu pozornost přilákat rozhodně daří. Naposledy se nechal slyšet, že svůj film ještě před předpremiérou v Cannes schovává na tajném místě, aby mu jej vláda USA nezabavila poté, co jej začala vyšetřovat kvůli nezákonnému cestování na Kubu, kam odvezl aktéry svého filmu.

Obvinění z manipulace se ale nedočkal jen od "pravičáckého zla", což ho jistě těší. Na spornost jeho metod nedávno upozornili i dokumentaristé z vlastního tábora.

Film Manufacturing Dissent  naráží na Mooreovu snahu být v opozici a ukazuje jeho metodu, k níž patří účelové nakládání s fakty a vytrhávání z kontextu. "S jeho způsoby jsme dřív souhlasili," říká Rick Caine, který film natočil se svou manželkou Debbie Melnykovou.  "Chtěli jsme nejdřív udělat film o někom, koho máme rádi, koho chceme oslavit."

Brzy prý zjistili, co je za tím. Chtěli proto natáčení filmu přerušit, už ale měli finance, a tak pokračovali v trochu jiném duchu. A nacházeli zajímavé rozpory. Morreův film Roger a já je například postaven na tom, že mu odmítl na otázky odpovědět Rogers Smith, šéf General Motors.

Podle Mooreova někdejšího přítele Jima Musselmana se ale dokumentarista s automobilovým bossem alespoň dvakrát sešel. V Caineově filmu Musselman potvrzuje, že ho Moore požádal, aby schůzky se Smithem zamlčel.

"Každý, kdo to říká, je lhář," brání se teď Moore. Přiznává, že se s ním jednou setkal, ale prý dřív, než začal Roger a já natáčet. "Už jsem si zvykl na věci, které o mě lidé říkají, a jen se tomu směju. To nejsem já, ale fiktivní bytost s mým jménem," prohlašuje a vyráží na další nakládačku Americe.

 

Právě se děje

Další zprávy