Moore v novém dokumentu opět provokuje, Trumpa přirovnává k Hitlerovi

ČTK ČTK
7. 9. 2018 14:12
Americký režisér Michael Moore ve svém novém provokativním dokumentu Fahrenheit 11/9 přirovnává amerického prezidenta Donalda Trumpa k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Snímek měl ve čtvrtek světovou premiéru na filmovém festivalu v Torontu. Moore je velkým kritikem hlavy USA a už loni ohlásil, že o Trumpovi chystá výbušný film.
Donald Trump (Fahrenheit 11/9) | Video: Bontonfilm

Moore se v dokumentu věnuje okolnostem Trumpova zvolení do Bílého domu v roce 2016 a činí paralely mezi tehdejším děním v USA a nástupem Hitlera k moci ve 30. letech minulého století.

V jednom okamžiku snímek ukazuje záběry z Hitlerových shromáždění překryté Trumpovými citáty, zatímco jeden historik mluví o tom, jak se silní muži dostávají k moci. Bílý dům zatím na žádost o komentář podle Reuters nereagoval.

"Zabývám se otázkou, jak jsme se k čertu do tohohle srabu dostali a jak z něj ven," řekl před projekcí novinářům Moore. Svůj nový dokument označil za výzvu Američanům k akci. "Jsme ve válce, abychom získali naši zemi zpět. Každý, kdo toto nechápe, bude těžce zklamán tím, co se v zemi v následujících několika letech s Donaldem Trumpem stane," dodal.

Název Fahrenheit 11/9 podle Reuters odkazuje na časné ranní hodiny 9. listopadu 2016, kdy byl republikánský kandidát Trump oficiálně vyhlášen vítězem voleb. "Vinu" za Trumpův úspěch Moore přičítá široce rozšířenému přesvědčení, že vyhraje republikánova demokratická soupeřka Hillary Clintonová, a americkým médiím, která poskytla Trumpovi velký prostor.

Filmový a televizní režisér, scenárista, producent a spisovatel Moore patří k nejúspěšnějším, ale i nejkontroverznějším světovým dokumentaristům. V roce 2005 ho časopis Time zařadil mezi stovku nejvlivnějších lidí na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy