Monstrum si v pokladnách obstaralo lednový rekord

AP, Hej
21. 1. 2008 10:35
Okleštěné Glóby poznamenaly tržby vítězných filmů

Los Angeles - Na internetu netradičně propagovaný snímek Monstrum (Cloverfield) se po svém vstupním americkém víkendu stal prvním trhákem roku 2008. Podle nedělních odhadů studia Paramount vydělal pozoruhodných 41 milionů dolarů.

Snímek o obřím plazovi, který způsobí chaos v ulicích New Yorku, překonal dosavadní lednový rekord, který patřil návratu Hvězdných válek v roce 1997.

Na diváky nejspíš zabrala nejen originální reklamní kampaň, ale i příběh vyprávěný z pohledu nadšeného návštěvníka večírků s videokamerou v ruce. Zabralo asi i označení za křížence Godzilly a Záhady Blair Witch.

"Než jsme s tou kampaní začali, říkali jsme si, jak lidi přinutit, aby si řekli Jo, tohle vypadá dobře, to chci vidět," říká Rob Moore z Paramountu. "A výsledný film je naštěstí tak unikátní a okouzlující, jak reklamní kampaň lidem naznačovala."

Čeští diváci se o tom budou moci přesvědčit od čtvrtka.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Až na druhém místě skončila stará dobrá romantika v komedii 27 šatů s  Katherine Heiglovou v roli věčné družičky. Hvězdou seriálu Chirurgové přitáhla oproti Monstru spíše ženské publikum a vydělala 22,4 milionu dolarů.

Víkend byl žánrově pestrý, další novinkou byla pro změnu krimikomedie Mad Money. Diane Keatonová, Queen Latifah a manžela Toma Cruise Katie Holmesová k tomu se v ní podělily o peníze uloupené z amerického Federálního rezervního systému. Tahle loupež jim vynesla 7,7 milionu dolarů a v kinech sedmou pozici.

Po udílení Zlatých globů se čekalo, že jejich držitelé zamíchají s výsledky žebříčku, to je ostatně jeden z důvodů jejich existence. Snad kvůli letošní okleštěné podobě ceremoniálu, který se scvrkl do podoby krátké tiskové konference, jsou ale výsledky spíše smíšené.

Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

Vítězové Glóbů nevydělali zdaleka tolik, kolik by nejspíš mohli mít v případě obvyklého tříhodinového ceremoniálu vysílaného na televizi NBC a sledovaného miliony diváky na celém světě.

Adaptace McEwanova románu Pokání, která byla vyhlášena nejlepším dramatem a pak vstoupila do širší distribuce, o víkendu vydělala jen 4,8 milionu dolarů, které jí dopomohly k celkové sumě 31,9 milionu.

Nejlepším komediálním filmem byl vyhlášen na Glóbech Burtonův muzikál Sweeney Todd, kterému ale o víkendu připadlo jen 2,6 milionů dolarů, dokonce citelně méně, než-li v tom minulém. Nicméně, celkem už má charismatický krvavý holič Johnnyho Deppa na kontě 48 milionů dolarů.

"Můžu si to jen myslet, ale myslím, že letošní podoba Zlatých Glóbů výsledky ovlivnila," říká šéf distribuce Focus Features Jack Floey. "Přál bych si, aby je vysílala televize - protože to je pro filmy ta nejlepší reklama."

Monstrum a 27 šatů každopádně vyvážily slabé výsledky vítězů a oživily tradičně spíše ospalé předoscarové období. "Je to skoro jako nějaký letní víkend," říká Chris Aronson z 20th Century Fox.

 

Právě se děje

Další zprávy