Moldavská Sbírka vůní vyhrála Festival krátkých filmů

ČTK ČTK
19. 1. 2015 12:05
Cenu diváků si z Prahy odváží švýcarský snímek Kázeň, který vtipně ukazuje o předsudky, nevraživosti a kulturních zmatky současné Evropy.
Film Sbírka vůní vyhrál na Festivalu krátkých filmů v Praze.
Film Sbírka vůní vyhrál na Festivalu krátkých filmů v Praze. | Foto: FKFP

Praha - Hlavní cenu 10. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha získal moldavsko-rumunský snímek Sbírka vůní.

Podle poroty vzbuzuje empatii a zanechává hluboký emocionální dojem, aniž se uchyluje ke zveličování těžkých životních situací. Jeho hrdinou je chlapec, který zoufale shání léky pro svou vážně nemocnou matku. Nemá však peníze a se svým otcem se uchyluje k překvapivému a hodně nebezpečnému řešení situace.

Režisér vítězného snímku Igor Cobileanski z Moldavska absolvoval v roce 1995 filmovou a televizní režii na univerzitě v Bukurešti. Jeho celovečerní debut Lekce létání uvedl v roce 2013 karlovarský festival.

V tříčlenné mezinárodní porotě, která udělila hlavní cenu s finanční prémií 2000 eur, zasedli bulharská producentka Vanya Rainová, finský animátor Pekka Veikkolainen a český scenárista Jan Stehlík. Posoudili 16 filmů ze 14 zemí.

Jedno ze dvou zvláštních uznání udělili filmu Kanec kastrát lotyšských režisérů, bratrů Raitise a Laurise Ábeleových. Dílo porotce překvapilo svou ambicí a filmařskou odvahou. Je podle nich netypickou lovestory o osamělém chlapci, který zpívá v kostelním sboru, chová prasata a má tajemství, které mu brání zapadnout do místní komunity. Líčí, co se stane, když se pokusí sblížit s dívkou.

Druhé zvláštní uznání porota udělila islandskému filmu Kámoš, který si její členy získal něžností, emocionální inteligencí a vizuální přitažlivostí. "Ocenili jsme vynikající výkony herců, kteří se s opravdovostí zhostili tohoto nebývalého milostného trojúhelníku a vdechli mu život," uvedla porota.

Snímek vypráví o dvou sedmdesátiletých starých mládencích, kteří spolu pracují a přátelí se. Jejich každodenní rutinu připomínající manželství naruší krásná vrstevnice, kterou jednoho dne potkají. Tvůrce filmu Jörundur Ragnarsson je ceněným islandským hercem a scenáristou; tímto snímkem jako režisér debutoval. Na kontě má několik televizních minisérií, v nichž hrál nebo je napsal.

Cenu diváků si odnesl švýcarský film Kázeň o výchovné facce zlobivé holčičce v jednom arabském krámku někde ve Švýcarsku, která spustí mezi zákazníky divokou hádku. Film Christopha Sabera vypráví o předsudcích, nevraživosti a kulturních zmatcích současné Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy