Modrý penis utržil 55 milionů dolarů a vyvolal protesty

Kamil Fila Kamil Fila
10. 3. 2009 12:30
Comics Strážci vyvolal nevoli konzervativních diváků

Los Angeles - Tříhodinový comicsový film Strážci-Watchmen se po dlouhých právních průtazích dostal celosvětově do kin. V Americe jeho tržby sice nemohou konkurovat těm nejúspěšnějším comicsovým adaptacím, důvodem však je i poměrně striktní nepřístupnost snímku. Podle ratingu kategorie R na něj nesmějí diváci mladší sedmnácti let bez doprovodu.

Strážci-Watchmen se tedy nechytají na batmanovského Temného rytíře (jenž za první víkend utržil v USA 158 milionů a ve světě už celkem miliardu) nebo trojdílného Spider-Mana (premiérové víkendy v rozmezí 114 až 151 milionů dolarů).

Nechystají se ani na Iron Mana (98 milionů), a dokonce ani na předcházející film režiséra Zacka Snydera, řež 300: Bitva o Thermopyly (71 milionů).

Spíš se vyrovnávají pokračování Fantastické čtyřky nebo Hulka, které nakonec na americké půdě utržily mezi 130 a140 miliony. Mezi R-kovými filmy jde ovšem o úspěch: se sumou 55, 6 milionu dolarů za první víkend se drží na šestém místě.

A mezi adaptacemi comicsů Alana Moorea (Z pekla, Liga výjimečných, V jako Vendeta) mají Watchmeni suverénně nejlepší otvírák; žádný distributor si také proti nim netroufl nasadit svůj film. Zůstaly tu jen tituly z minula, které utržily od 2,5 do devíti milionů.

Foto: archiv
Čtěte také:
Recenze: Přelomoví Watchmeni budou oslavováni i nechápáni

Podle IMDb.com jsou s filmem mimořádně spokojeny tři čtvrtiny diváků, více než třetina jej dokonce hodnotí absolutně nejvyšší známkou. Podle všeho, nejméně film vyhovuje ženám středního věku - což by potvrzovalo tezi, že díla Alana Moorea v sobě obsahují momenty nepřátelství vůči ženám, a proto se některé divačky cítí dotčeny.

Spokojenost recenzentů mírně nadpoloviční

Na snímek během několika dní vyšlo v anglosaském tisku skoro 240 recenzí a spokojenost recenzentů s adaptací monumentálního románu je menší než u návštěvníků, jen lehce nadpoloviční. Na serveru Metacritic dosáhli Watchmeni na průměrné hodnocení 56 ze sta bodů, na serveru rottentomatoes je kladných 65 procent kritických ohlasů.

Nikdo nepochybuje o dokonalé vizuální stránce a vlastně ani hereckých výkonech, hodnocení filmu většinou závisí na tom, jak recenzenti chápou a akceptují poselství mnohovrstevnatého snímku.

Foto: archiv

"Ve filmu jsou opravdu úžasné momenty. Watchmeni znovu dokazují, že akční filmy jsou místem, kde své nápady realizují největší hollywoodské talenty," napsal Richard Corliss v magazínu Time.

Přímo oslavný esej (viz zde) stvořil recenzentský nestor Roger Ebert. Podle něho má film rozměr řecké tragédie a atomový Dr. Manhattan představuje metafyzicky nejzáhadnější postavu superhrdinských comicsů, jaká kdy vznikla. Ebert dokonce neváhá nad filmem rozvinout úvahu a kvantové teorii, superstrunách a estetice formátu IMAX.

Naopak Brian Tallerico ze serveru HollywoodChicago.com soudí, že až na několik hereckých výkonů je výsledkem adaptace katastrofa. Přiznává Watchmenům zajímavou ústřední ideu, přesto je snímek podle něj největším zklamáním za několik posledních let.

"Film vás přímo zahltí obrazy brutálních mužů a sexy žen. Je motivován velkými myšlenkami, ale ani ho nenapadne, jak machistickou spravedlnost obhajuje," soudí podobně Joe Morgenstern z Wall Street Journalu.

Problém s modrým penisem

Pro konzervativní kritiky ale nejsou největším problémem kvality snímku, nýbrž velký modrý penis dr. Manhattana. Dotyčný orgán totiž už zvedl pozdvižení podobné tomu, které nastalo po děkovné oscarové řeči Seana Penna, představitele homosexuálního politika Milka.

Foto: Aktuálně.cz

Christopher Campbell to na blog.spout.com shrnuje: "Zapomeňte na všechny ty reakce a recenze, které zaplavily internet. Jediná zásadní otázka, na kterou byste měli odpovědět, pokud se rozmýšlíte, zda vyrazit na Watchmeny do kina, zní: Chcete opravdu vidět ten velký modrý penis, nebo se urazíte a budete žádat omluvu od komise pro přístupnost filmů?"

Někteří důkladní pozorovatelé si dokonce všimli, že dr. Manhattan je prý obřezán.

Jak Campbell informuje, mluvčí organizace The Christian Film & Television Commission dr. Ted Baehr už požádal, aby se komise MPAA omluvila a udělila filmu nejvyšší označení NC-17 - tedy absolutní zákaz pro diváky mladší 17 let.

A dodává, že Casablanca by nebyla lepší, kdyby byl scénář plný sprostých slov a Ingrid Bergmanová se ukázala nahá. Campbell namítá, že počítačová nahota je něco jiného než realistické záběry, a poznamenává, že je zvědavý, jak bude komise reagovat na ohlášenou scénu se Šmoulinkou ve sprše, která se má objevit v celovečerních Šmoulech.

Blogger také cituje recenze a skupiny, které se postavily protipenisové akci.

Phoebe Connelly na blogu American Prospect napsala článek s jasným názvem Na obranu penisu.  Anghus Houvouras na Encore Online pak upozorňuje , že je velký rozdíl "pouze vidět jeden pohlavní orgán" a "sledovat jich víc v akci".

Foto: Aktuálně.cz

Tento rozdíl od sebe odděluje pornografické a umělecké erotické snímky od filmů, kde se ukazuje jen holá kůže. "Zdá se, že od 50. let byla Amerika zapletena v jakési penisové prohibici," dodává.

Jim Genzano na stránce Phyllyist k tomu poznamenává: "Opravdu to nepobírám. Ano, je to trochu nepříjemné vidět uprostřed mainstreamového filmu penis. Ale je to jen penis. Nic hrozného."

Na serveru ChristianAnswers.net pak sedmnáctiletá Rachael říká, že si sexuálního podtextu příliš nevšímala a genitálie dr. Manhattana lze prý snadno přehlédnout.

Hlavním argumentem konzervativních kritiků ovšem je, že snímek Watchmen je marketingově cílen na děti a že jsou k němu děti přitahovány i prostřednictvím hraček, které filmové studio vrhlo do amerických obchodů.

V Saudské Arábii byla již aplikována řádná cenzura filmu týkající se zhruba 20 minut materiálu, kde je vidět modrý penis, kvůli čemuž se ovšem vyprávění stává na konci zcela nesrozumitelným.

 

Právě se děje

Další zprávy