Moderovat by měl hokejista, říká Vachler o Českém lvu

Jaroslav Sedláček
6. 3. 2009 13:05
Rozhovor se šéfem akademie: Co nás v sobotu čeká
Petr Vachler na tiskové konferenci k nadcházejícímu 15. ročníku udílení cen Český lev, kde vyslovil mj. přání, aby bylo za rok soutěžních filmů dvakrát více.
Petr Vachler na tiskové konferenci k nadcházejícímu 15. ročníku udílení cen Český lev, kde vyslovil mj. přání, aby bylo za rok soutěžních filmů dvakrát více. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V Lucerně budou v sobotu rozděleny tuzemské filmové ceny za rok 2008. Už od počátku je u nich Petr Vachler (1966), výkonný ředitel České filmové a televizní akademie.

Rozhovor pro Aktuálně.cz pořídil náš spolupracovník, který se coby publicista specializovaný na český film s Vachlerem zná už od začátku 90. let.

Ester Kočičková to zkusila i jako blondýna
Ester Kočičková to zkusila i jako blondýna | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Nejvíc šancí na České lvy mají Karamazovi a Tobruk
Akademie: Petr Zelenka je autorem Karamazových

Viděl jsi letošní oscarovou show?
Neviděl.

Takže jsi v novinách a na webových portálech nečetl vzkazy, že by sis měl vzít z letošních Oscarů ponaučení?
Nečetl.

Takže se nevyjádříš ani k chytrým radám, že dobrá show není o velkých penězích, ale o dobrých nápadech.
Nevyjádřím. (smích)

Blondýny v intelektuálním rozhovoru. Barbora Nesvadbová s Ivou Pazderkovou
Blondýny v intelektuálním rozhovoru. Barbora Nesvadbová s Ivou Pazderkovou | Foto: Ludvík Hradilek

Aha, tak děkuji za rozhovor.
Super, takže mám čas na práci, ahoj. Ne, vážně, z letošních Oscarů jsem zatím nestihl víc než pár ukázek, ale chystám se na ně. Nicméně pár výročních filmových cen už jsem viděl, nejen těch amerických či britských, ale i polských, italských, španělských, německých, francouzských, slovenských či celoevropských a jedno vím jistě - čím lépe je ta akce finančně zabezpečená, tím hladší a lepší průběh má. A neexistuje nic lépe zaplaceného než Oscaři. Možná by si ti rádci měli uvědomit, že dělat show pro celou planetu a dělat národní ceny je velký rozdíl.

Oscaři měli v posledních letech velký problém s klesající sledovaností. Jak jste na tom vy?
My jsme na tom přesně naopak, nám roste. Minulý rok jsme měli i s reprízou nějakých 1,3 milionu diváků. A stejně tak český film válcuje v tuzemských kinech zahraniční konkurenci.

Jak je na tom tedy momentálně Český lev?
Český lev má dvě fáze. Nominační večer není tolik svázaný povinnostmi, proto je uvolněnější a pro někoho možná i zábavnější. Hlavní večer se snažíme dělat klidnější, otevřenější širšímu publiku, tomu třeba odpovídal i loňský ročník s Jaroslavem Duškem. Letošní ročník by měl být obdobný. Uvádí ho Bolek Polívka s Annou Polívkovou a měl by být ve znamení rodiny.

Boleslav Polívka se připravuje na moderování hlavního večera
Boleslav Polívka se připravuje na moderování hlavního večera | Foto: Ludvík Hradilek

Obecně lze říct, že naším trendem v posledních letech je dávat větší prostor filmům a jejich tvůrcům, což se loni projevilo tím, že jsme na pódium brali všechny tři nominované. A vzhledem k tomu, že přibývá televizních stanic a doba je přehlcená,.

Bolek Polívka už Lvy jednou uváděl, proč se vrací?
Není první, kdo se vrací, a doufám, že ani poslední. Rád bych, aby se co nejčastěji vraceli Jaroslav Dušek, Jiří Macháček, Ester Kočičková, Honza Budař, Tomáš Matonoha i Tomáš Hanák. Uváděli ročníky, které se mně osobně hodně líbily. A k těm, kdo by se měli vracet, podle mě patří i Polívka.

Když se podíváte na jeho pořady, zjistíte, že patří mezi skvělé improvizátory, dokáže se perfektně orientovat, a navíc má smysl pro akcent. Věřím,  že spolu s Aničkou tvoří zajímavý moderátorský pár. Princip je vystavěn na tom, že i všechny předávající dvojice jsou z rodin, takže se objeví Vorel - Vorel, Brousek - Brousek, Bohdalová - Stašová a řada dalších; ale víc bych prozrazovat nechtěl.

Jeden čas jste měli touhu na každé Lvy přivézt světovou hvězdu. Tuhle ambici už nemáte?
Ale máme, jen se vždycky nejdřív sami sebe ptáme koho, proč a za jakým účelem? V letošním roce nám do systému rodin nezapadla žádná světová hvězdná dvojice, která by se 7. března do Lucerny hodila.

Brad Pitt s Angelinou Jolieovou nemají čas?
Přesně tak. Nic jiného v tom není. Ostatně většina peněz letos v grantech padla na nákup sněhu, takže na český film už nic nezbylo a sníh zmizel, i když jsme počítali s předprodejem. Letošní Lvi budou o tom, jak se dědí, nebo nedědí talent a rodinné řemeslo, takže Brangelinu opravdu nečekejte.

Často se na Lvech přetřásá aktuální politické téma, bude tomu tak i tentokrát?
Osobně si myslím, že by na Lvech měla zaznít zmínka o tom, že čeští filmaři stále nemají kinematografický zákon, který jim politici tolik let slibují, resp. že tu nejsou podmínky pro natáčení zahraničních produkcí a ty proto odcházejí do Maďarska a Rumunska. Ale respektuji názor prezidia České filmové a televizní akademie, které říká: Na slavnost tyto problémy netahejme, pokud není za minutu dvanáct…

Nicméně žijeme ve svobodné společnosti, takže nemohu vyloučit ani zaručit, že někdo z lidí, kteří se dostanou v sobotu k mikrofonu, se k něčemu aktuálnímu nevyjádří. V tom je kouzlo přímých přenosů a svobody slova.

Lva děláš už šestnáct let. Které faktory podle tebe rozhodují o tom, jestli bude ten který ročník vnímán jako úspěšný, či ne?

Foto: Ludvík Hradilek

Ty faktory jsou tři: celospolečenská nálada, kvalita a obecná známost nominovaných filmů a pak to, jak je přijat publikem moderátor a jak mu ten večer sedne.

Jinou atmosféru má ročník, kdy se o ceny přetahuji Tajnosti s Vratnými lahvemi a jinou ročník, kdy je jasným favoritem Je třeba zabít Sekala, a potom opravdu sbírá jednoho Lva za druhým. V tomhle směru jsem letos klidný, kolekce filmů je opravdu silná.

Co se týká moderátora večera, řada herců mi říká: "Šel bych moderovat Fotbalistu nebo Hokejistu roku, s tím problém nemám, protože ty lidi osobně neznám, ale neexistuje nic horšího než bavit veřejně lidi, se kterýma sedím v divadle v šatně."

Čili my filmaři máme jeden problém, že nemáme žádného basketbalistu nebo hokejistu, který by nás přišel pobavit a odmoderoval nám Českého lva.

Jinak jsem zcela záměrně opomenul všechny organizační a producentské věci, ty beru jako povinnost, která stojí spoustu času a sil a musí být automaticky zvládnuta od výroby sošek a reklamní kampaň po změny v programech divadel, aby všichni nominovaní mohli přijít.

Petr Zelenka s filmovými kopiemi filmu Karamazovi
Petr Zelenka s filmovými kopiemi filmu Karamazovi | Foto: Cinemart

Kolik lidí připravuje Českého lva?
Pro mě osobně je to celoroční práce. Každý rok to vlastně znamená připravit a natočit celovečerní film a každý rok to znamená začít znovu od začátku. Nikdy to není stejné jako před rokem. Od listopadu na Lvech pracuje intenzivně šest až osm lidí a od ledna už jich je nepočítaně.

Když se stavěla aréna O2, šéf Sazky naznačoval, že další ročníky Českého lva by už měly probíhat tam. Ale lev dál zůstává ve stařičké Lucerně...
Ten problém se jmenuje úplně jednoduše - hokej. Český lev se kryje s vrcholem hokejové sezóny. K tomu se ovšem sluší dodat, že kdyby se Lev do arény O2 přesunul, totálně by se změnil. Byly by to diametrálně odlišné podmínky, všechno by bylo výrazně větší a výrazně dražší. Osobně bych ovšem Lucernu nezatracoval, jednak je v centru Prahy a jednak prochází částečnou rekonstrukcí - od záchodků až po milé úsměvy personálu.

 

Právě se děje

Další zprávy